ΙΚΑ: 151.983 αιτήσεις συντάξεων που εκκρεμούν

Στις 151.983 ανέρχονται οι εκκρεμείς αιτήσεις απονομής σύνταξης που έχουν υποβληθεί στο ΙΚΑ, όπως δείχνουν τα στοιχεία που υποβλήθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος. Πιο συγκεκριμένα, από αυτές οι 74.256 αφορούν αιτήματα κύριας σύνταξης και οι 77.727 αιτήματα επικουρικής.

Να σημειωθεί ότι από τον Ιούλιο του 2012 και μετά υπήρξε σημαντική αύξηση αιτημάτων για συνταξιοδότηση, που στην πλειονότητά τους συνοδεύονται από αιτήματα αναγνώρισης πλασματικών χρόνων, αύξηση του χρόνου έκδοσης

συνταξιοδοτικών αποφάσεων λόγω πολυπλοκότητας των συνταξιοδοτικών ρυθμίσεων, καθώς και σημαντική αύξηση αιτήσεων για προσυνταξιοδοτικές βεβαιώσεις από ασφαλισμένους που θέλουν να γνωρίζουν τον χρόνο κατοχύρωσης ή θεμελίωσης του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος, σύμφωνα με τις νέες συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις. Συγκεκριμένα, το 2009 υποβλήθηκαν 131.269 αιτήματα, το 2010, 167.665, το 2011, 144.331, και το 2012, 146.474 αιτήματα.

Οι καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων θεωρείται από το Ίδρυμα ως «ένα από τα πλέον κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το ΙΚΑ». Η διοίκηση αποδίδει τις καθυστερήσεις αυτές αφενός στις αλλαγές που επήλθαν στο συνταξιοδοτικό καθεστώς αυξάνοντας τον όγκο των αιτημάτων και αφετέρου στη δραματική μείωση των υπαλλήλων λόγω των πολλών συνταξιοδοτήσεων σε συνδυασμό με το «πάγωμα» των προσλήψεων.

Για να επιταχυνθεί η διαδικασία της απονομής, να εξασφαλιστεί προσωρινή σύνταξη σε περισσότερους συνταξιούχους και να διευκολυνθεί ο έλεγχος των πληρωμών συντάξεων, το ΙΚΑ προχώρησε σε ορισμένες δράσεις. Καταρχάς, προέβη στην πληρωμή σύνταξης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ΕΤΕΑ μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του ΙΚΑ, στην χορήγηση προσωρινής σύνταξης ακόμη και στις περιπτώσεις αναγνώρισης πλασματικών χρόνων και στην έκδοση προσωρινής σύνταξης, σε περίπτωση οφειλής από αναγνωρίσεις χρόνων, με παρακράτηση της οφειλής από το ποσό της προσωρινής.

Επιπλέον, καταργήθηκε η έκδοση χειρόγραφων εντολών πληρωμής και η χειρόγραφη διαδικασία αναγγελίας πληρωμής σύνταξης στην ΗΔΙΚΑ και έτσι πλέον, με την έκδοση της απόφασης πιστώνεται αυτόματα ο τραπεζικός λογαριασμός του συνταξιούχου. Τέλος, δημιουργήθηκαν κλιμάκια επιτάχυνσης, υπερωριακής απασχόλησης, στα οποία ανατέθηκε η έκδοση προσωρινών και οριστικών αποφάσεων συνταξιοδότησης. Έτσι, ενώ το 2011 εκδόθηκαν 18.709 προσωρινές συντάξεις, το 2012 εκδόθηκαν 56.741.

Keywords
Τυχαία Θέματα