Ιερώνυμος: Δεν είναι εύκολος ο δρόμος για την ελευθερία

Πηγή: www.romfea.gr

Πραγματοποιήθηκε το δεύτερο Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα “”Η ζωή των υποδούλων Ελλήνων επί Τουρκοκρατίας. Καταπίεση – Κοινοτισμός – Παιδεία”, στο Διορθόδοξο Κέντρο στην Ιερά Μονή Πεντέλης.

Να αναφερθεί ότι το εν λόγω συνέδριο διοργάνωσε η Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητας, της οποίας Πρόεδρος είναι ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος.

Στο συνέδριο παρέστη και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο οποίος στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων ανέφερε: “Για να φτάσουμε στην Επανάσταση και να ανακτήσουμε την ελευθερία μας, ο δρόμος δεν ήταν εύκολος· περάσαμε πολλές τραγωδίες βαριές και βαθύτατες, υπομείναμε ελλείψεις, κινδύνους και θυσίες. Οι πατέρες μας, αγράμματοι και γραμματισμένοι, πέτυχαν να ελευθερώσουν την Ελλάδα γιατί κατάλαβαν με τη σοφία τους ότι ο αγώνας έχει δύο όψεις: τον αγώνα για την ελευθερία από τους ξένους ζυγούς, την ελευθερία δηλαδή με όρους εθνικούς, πολιτικούς, σωματικούς, αλλά και την ελευθερία του πνεύματος. Πρόκειται δηλαδή για έναν αγώνα διπλό, κι εάν αυτό δεν το συνειδητοποιήσει κανείς και δεν αγωνιστεί και προς τις δύο αυτές κατευθύνσεις, ματαιοπονεί.”

“Η διακονία μας, τόσο αυτή των ιερέων όσο και των επιστημόνων, συνίσταται στο να δίνουμε συνειδητά και κατανοητά στους άλλους την ευκαιρία να αντιληφθούν αυτά τα θέματα. Δεν αρκεί να τα γνωρίζουν και να τα επεξεργάζονται μόνο ορισμένοι ειδικοί”, πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Δημητριάδος, ανέφερε ότι “η Εκκλησία της Ελλάδος θέλει να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής σε όλους όσοι αγωνίσθηκαν και έπεσαν υπέρ Πίστεως και Πατρίδος. Θέλει να υπογραμμίσει ότι διαφωνεί με την υποβάθμιση των εθνικών επετείων, με τον χλευασμό της μνήμης μαρτύρων και ηρώων και με την ιδεολογικά φορτισμένη διαστρέβλωση των γεγονότων. ”

Ενώ σε άλλο σημείο πρόσθεσε: “Η Ορθόδοξη Εκκλησία καλεί όλους μας σε διάλογο αλήθειας και ζωής και δεν επιδιώκει να επιβάλει άνωθεν μία και μοναδική άποψη για τα ιστορικά γεγονότα. Στην εποχή της πνευματικής και οικονομικής κρίσης, ο ήπιος, δημοκρατικός και επιστημονικός διάλογος συμβάλλει στην άμβλυνση των πάσης φύσεως αντιθέσεων και φανατισμών.”

“Τά πορίσματα καί τά μηνύματα αὐτοῦ τοῦ Συνεδρίου νά μεταδοθοῦν καί στίς νεώτερες γενιές ὥστε νά ἐμπνέονται ἀπό τούς ἀγωνιστές τῆς Τουρκοκρατίας καί τοῦ 1821″, τόνισε χαρακτηριστικά κλείνοντας ο κ. Ιγνάτιος.

Φωτογραφίες: Γιώργος Αρβανίτης | Romfea.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα