Η τέχνη αντιγράφει (;) τη ζωή για τη Lupita Nyong’o

Η βραβευμένη ερμηνεία της Lupita Nyong’o, ως Patsey στην ταινία “12 χρόνια σκλάβος” του Steve McQueen, ίσως δεν είναι ασύνδετη με την ιστορία της οικογένειάς της, σύμφωνα με τον πατέρα της, Peter Anyang’ Nyong’o.

Σε μία πρόσφατη συνέντευξή του στη βρετανική The independent, ο Κενυάτης πρώην πολιτικός αποκάλυψε λεπτομέρειες από μια σειρά περιστατικών κακομεταχείρισης και βασανιστηρίων που υπέστη η οικογένεια Nyong’o λόγω της αντίθεσής της στο καθεστώς του

τότε προέδρου της χώρας, Daniel arap Moi. Αυτή η στάση απέναντι στην κυβέρνηση της αφρικανικής χώρας κατάληξε στην εξαφάνιση του θείου της Lupita, Charles Nyong’o, το 1980.

“Ακόμα και τώρα, καμία λεπτομέρεια δεν έχει έρθει στο φως. Ξέρω ότι είχε επιβιβαστεί σε ένα φέρυ στη Mombasa και αυτόπτες μάρτυρες με τους οποίους μίλησα μου δήλωσαν σαφώς ότι του επιτέθηκαν και τον έσπρωξαν έξω απ’ αυτό. Δεν υπήρξε κανένα ατύχημα”, ανέφερε ο Nyong’o. “Όμως οι μάρτυρες υπέστησαν τρομοκρατία για να μη δηλώσουν κάτι τέτοιο στις αρχές. Ακόμα και υψηλόβαθμα στελέχη με τα οποία μίλησα με ενημέρωσαν ότι γνωρίζουν τι συνέβη και γι’ αυτό ακριβώς δεν προτίθενται να βοηθήσουν με κανένα τρόπο.”

Η επίθεση αυτή οδήγησε τον 69χρονο Peter Anyang’ Nyong’o και τη σύζυγο του, Dorothy, να μετοικίσουν στο Μεξικό πριν τη γέννηση της Lupita το 1983, για να επιστρέψουν πάλι το 1987 όπου η οικογένεια υπέστη εκ νέου παρενόχληση από το καθεστώς του Moi.

“Με συλλάμβαναν κάθε μήνα ή και κάθε βδομάδα ανάλογα με την περίοδο” θυμάται “Όσο συχνά επιθυμούσαν. Ήταν κυρίως ψυχολογική κακοποίηση για ‘μένα. Δεν μπορούσες να πλυθείς για μέρες, σε κακοποιούσαν, σε εκφόβιζαν, δε μπορούσες να κοιμηθείς και γινόταν σταδιακά αβάσταχτο”

Keywords
Τυχαία Θέματα