«Η συμφορά της Κύπρου φέρει την υπογραφή της Μέρκελ»

Τους τόνους της αντιπολιτευτικής κριτικής ανεβάζει κατακόρυφα το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών δια του Προέδρου του Sigmar Gabriel. Αφορμή στέκεται η πολιτική της Καγκελαρίου Angela Merkel και του Wolfgang Schäuble στο ζήτημα της Κύπρου. Συγκεκριμένα, ο Gabriel, μιλώντας στην ιστοσελίδα Spiegel-online, κατηγορεί την Καγκελάριο

ότι οδηγεί την ευρωζώνη στο χάος, ενώ και στην κοινοβουλευτική ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών αυξάνονται οι αντιδράσεις για τους χειρισμούς στη διάσωση της Κύπρου.

«Έστω και αν η Angela Merkel κάνει ότι δεν ξέρει: Η συμφορά της Κύπρου φέρει την δική της υπογραφή … Η Angela Merkel επέτρεψε μια χώρα με λιγότερους κατοίκους από το κρατίδιο του Saarland να οδηγήσει στο χάος ολόκληρη την ευρωζώνη», ήταν μερικά από τα λόγια του Gabriel.

Ο Πρόεδρος του SPD συνέχισε λέγοντας ότι δεν ήταν ο Wolfgang Schäuble μόνος του εκείνος που διαπραγματεύτηκε αλλά και η ίδια η Καγκελάριος: «Αυτή έδωσε τη γραμμή κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες». Προσέθεσε ακόμα, ότι με την πολιτική της αθέτησε την εγγύηση προς τους μικροκαταθέτες: «Η Merkel είναι συνυπεύθυνη για το γεγονός ότι στην Κύπρο την επιταγή καλούνται να πληρώσουν οι μικροκαταθέτες, ενώ οι ιδιοκτήτες των τραπεζών την γλιτώνουν». Επέτρεψε, ώστε για πρώτη φορά στην κρίση της ευρωζώνης να δημευθεί μέρος των τραπεζικών καταθέσεων: «Έτσι, αθέτησε την υπόσχεση που έδωσε μαζί με τον Peer Steinbrück στους Γερμανούς μικροκαταθέτες και στους μικροκαταθέτες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτή η εμπιστοσύνη είναι δύσκολο να αποκατασταθεί».

Έντονη δυσαρέσκεια στην Κ.Ο. του SPD

Έντονη ήταν η δυσαρέσκεια κατά την χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, όπου οι τοποθετήσεις ήταν έντονες και συναισθηματικά φορτισμένες με αφορμή τους γερμανικούς χειρισμούς για την Κύπρο. Περισσότεροι από 12 βουλευτές πήραν τον λόγο και απεύθυναν σκληρές κατηγορίες κατά των πολιτικών τους αντιπάλων.

Αντιδράσεις υπάρχουν και στο εσωτερικό του κόμματος, αφού πολλά μέλη του απαιτούν την υιοθέτηση σκληρότερης στάσης από την ηγεσία του.

Ο Peer Steinbrück, ο οποίος βρισκόταν στην Βαυαρία για προεκλογικούς σκοπούς, έσπευσε πάντως χθες το βράδυ να χαρακτηρίσει «κραυγαλέο πολιτικό λάθος» τη συμμετοχή μικροκαταθετών στο πακέτο διάσωσης.

Το κακό για την Κύπρο είναι ότι, πέραν των ολοφάνερων οικονομικών προβλημάτων και κατ’ επέκταση το ενδεχόμενο της ασύντακτης χρεοκοπίας που πλέον αντιμετωπίζει, βρίσκεται και στη δίνη μιας έντονης προεκλογικής αντιπαράθεσης στη Γερμανία, η οποία δεν ευνοεί την λήψη γενναίων, οδυνηρών για τους εγχώριους ψηφοφόρους, αποφάσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα