Η Πορτογαλία ακολουθεί κατά βήμα την Ελλάδα – Στα ύψη τα επιτόκια

Η πολιτική κρίση στη χώρα της Ιβηρικής δεν άργησε να έχει και τα παρεπόμενά της. Μετά τις φήμες για παραίτηση (και) των υπουργών Γεωργίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η αντίδραση των αγορών ήταν βίαιη.

Οι επενδυτές πωλούν τα πορτογαλικά κρατικά ομόλογα, οδηγώντας τα επιτόκια στα ύψη. Συγκεκριμένα, από το 6,5% σήμερα νωρίς το πρωί, το επιτόκιο των δεκαετών κρατικών ομολόγων της Πορτογαλίας ανήλθε στο 8% λίγες ώρες αργότερα.

Το γεγονός δεν έχει άμεσες επιπτώσεις για την χώρα, αφού αυτή, όπως και η Ελλάδα, δεν χρηματοδοτείται

από τις αγορές αλλά από το πρόγραμμα διάσωσης που τρέχει ως το 2014. Όμως, αναβάλλει στο απώτερο μέλλον την απόπειρα της πορτογαλικής κυβέρνησης να απεμπλακεί νωρίτερα από τα μνημόνια.

Η πολιτική κρίση στην Πορτογαλία είχε ως αφετηρία την παραίτηση του υπουργού οικονομικών Vitor Gaspar την Δευτέρα, ο οποίος έχασε την πίστη του στην αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα του προγράμματος που ο ίδιος καλούνταν να εφαρμόσει. Επακολούθησαν διαδηλώσεις με αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης Coelho.

Είναι προφανές ότι τα μνημόνια της τρόικας είναι δύσπεπτα, όχι μόνο στην Ελλάδα όπου η κρίση είναι βαθύτερη από παντού, αλλά και σε χώρες, όπως η Πορτογαλία, όπου εφαρμόζονται σε ηπιότερη έστω μορφή.

Keywords
Τυχαία Θέματα