Η πολιτική σταθερότητα πιο σημαντική από το πρόγραμμα, λέει το Eurogroup

Σε σημερινή (19/6) ενημέρωση ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωζώνης ανέφερε σε εισαγωγικό σχόλιο ότι οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να ενημερωθούν στο πλαίσιο του επερχόμενου Eurogroup από τον Έλληνα ΥπΟικ, Γιάννη Στουρνάρα, σχετικά με την έκθεση της τρόικας για την πορεία του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ακόμη εφανίστηκε επικριτικός για τη στάση που έχουν κρατήσει τα τελευταία 24ωρα οι δύο

μικρότεροι κυβερνητικοί εταίροι, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, αναφορικά με το ζήτημα της ΕΡΤ, εμφανίστηκε ανώτατος αξιωματούχος του Eurogroup, κάνοντας λόγο για μικροπολιτική και πολιτικά παιχνίδια, που υπερίσχυσαν την τελευταία εβδομάδα, έναντι της εφαρμογής του προγράμματος σταθερότητας στην Ελλάδα.

Σημείωσε ότι μέχρι πριν από δύο εβδομάδες, οι επιδόσεις της Ελλάδας στο δημοσιονομικό επίπεδο πήγαιναν «εξαιρετικά καλά» και ότι απαιτούνταν περισσότερες προσπάθειες ως προς τις μεταρρυθμίσεις, ιδίως σε σχέση με το δημόσιο τομέα. Στο σημείο αυτό, προσέθεσε ότι μεσολάβησε η απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ, καθώς και η απόφαση του ΣτΕ για την επαναλειτουργία της σε μια προσωρινή μορφή με προοπτική δημιουργίας μιας νέας, πιο αποτελεσματικής δομής.

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις μεταξύ των κομμάτων στην Ελλάδα («party politics») έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία από την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας, γεγονός που καταδεικνύει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά στη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα. Πέραν αυτού, δήλωσε ότι στην εικόνα πρέπει να προστεθεί και η πορεία του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, για την οποία επεσήμανε ότι «δεν είναι καταστροφική».

Σε ερώτηση αν το Eurogroup υποστηρίζει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με το κλείσιμο της ΕΡΤ, ίδιος απάντησε ότι πρόκειται για ρητορική ερώτηση, επισημαίνοντας ότι ξεπερνά το σκοπό της διεξαγόμενης τεχνικής ενημέρωσης να απαντήσει επ’ αυτής. Στο σημείο αυτό τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει πλήρη αυτονομία ως προς τη μείωση του δημοσίου τομέα» της χώρας. Επίσης, διευκρίνισε ότι αν και πολλοί στις Βρυξέλλες εξεδήλωσαν έκπληξη για την απόφαση αυτή, δεν έχει να κάνει κανένα σχόλιο επ’ αυτής.

Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα και της επίπτωσής τους στην εκταμίευση των δόσεων για τη χώρα, αλλά και στη στάση του Eurogroup για το θέμα, ο ίδιος ανέφερε: «Πιστεύω στη συνεχή σταθερότητα της ελληνικής κυβέρνησης και δεν έχω άλλο σχόλιο επ’ αυτού». Διευκρίνισε ωστόσο ότι «βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι όπου η κυβερνητική σταθερότητα είναι σημαντική προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα το πρόγραμμα» δημοσιονομικής προσαρμογής και τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία διασύνδεση ανάμεσα στο θέμα και τη δόση των 3,3 δις ευρώ που έχει ήδη εγκριθεί για την Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα