Η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να αντιμετωπίζει με δυσπιστία το Ιράν

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ παραδέχθηκε σήμερα ότι παραμένει «μια βαθιά δυσπιστία» απέναντι στο Ιράν, 34 χρόνια μετά την κατάληψη της αμερικανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη από μια ομάδα ισλαμιστών φοιτητών, ενώ δεν έκρυψε ότι οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα είναι δύσκολες.

«Δηλώσαμε ξεκάθαρα ότι είναι δύσκολο και ότι υπάρχει μια ιστορία βαθιάς δυσπιστίας» μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος

του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ, όταν ρωτήθηκε για τις αντιαμερικανικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο Ιράν και την προοπτική των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

«Έχουμε ξεκινήσει σοβαρές και ουσιαστικές διαπραγματεύσεις», διαβεβαίωσε η Χαρφ, ενώ πρόσθεσε ότι ελπίζει ο νέος γύρος συνομιλιών την Πέμπτη και την Παρασκευή μεταξύ του Ιράν και της Ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) να επιτρέψει «να συνεχίσουμε να προχωρούμε», ώστε «να τερματιστούν οι πρόοδοι του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν».

«Προφανώς δεν είναι εύκολο, όμως έχουμε την ευκαιρία, την υποχρέωση να δούμε πού μπορεί να μας οδηγήσει η διπλωματική οδός», υπογράμμισε η ίδια.

Η Χαρφ ζήτησε επίσης εκ νέου από το αμερικανικό Κογκρέσο να συμφωνήσει σε «μια μικρή παύση» όσον αφορά την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης, προκειμένου να δοθεί μια ευκαιρία στη διπλωματία.

Ιρανοί συντηρητικοί κάλεσαν σήμερα τους κατοίκους της χώρας να διαδηλώσουν, στην 34η επέτειο από την κατάληψη της αμερικανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη από ομάδα ισλαμιστών φοιτητών στις 4 Νοεμβρίου 1979, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο την αντίθεσή τους στην πολιτική προσέγγισης με τις ΗΠΑ που έχει ξεκινήσει ο νέος πρόεδρος της χώρας Χασάν Ροχανί.

Ο Ροχανί δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του δεν είναι «αισιόδοξη» όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, όμως πρόσθεσε ότι «πρέπει να διατηρούμε την ελπίδα ότι θα διευθετηθούν τα προβλήματα».

Keywords
Τυχαία Θέματα