Η Μέρκελ κορυφή, το… δεκανίκι της πάτος!

Η νέα δημοσκόπηση της δημόσιας τηλεόρασης της Γερμανίας προσφέρει ανάμεικτα νέα στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Την ίδια ώρα που η Angela Merkel γίνεται ολοένα πιο αγαπητή και η υπ’ αυτήν κομματική ένωση του CDU/CSU, παρά τις μικρές απώλειες, παραμένει κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού, το δεκανίκι-εταίρος

της, δηλ. οι Ελεύθεροι Δημοκράτες του FDP, πιάνουν κυριολεκτικά πάτο.

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά τις εκλογές της Κάτω Σαξονίας και το ανατρεπτικό τους αποτέλεσμα αναμένονταν με ανυπομονησία. Θα αποτελούσαν την αφετηρία μιας ευρύτερης ανατροπής σε εθνικό επίπεδο ή η Καγκελάριος θα απορροφούσε γρήγορα τους κραδασμούς; Θα κατάφερνε το FDP να κεφαλαιοποιήσει την επιτυχία του υπερπηδώντας το συνταγματικό όριο του 5% για την είσοδο στην βουλή, θα επωφελούνταν της ανανέωσης στο προφίλ του μέσω της ανάδειξης του Rainer Brüderle ως επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας ή θα αποδεικνυόταν ότι οι ψήφοι του αποτελούσαν ευγενική δωρεά του CDU; Θα χορηγούσαν, τέλος, στον Peer Steinbrück αέρα στα πανιά ώστε να καταστήσει τους Σοσιαλδημοκράτες πραγματικούς διεκδικητές της εξουσίας ή θα φανέρωναν αντίθετα ότι εκείνος είναι το «βαρίδι» του κόμματός του;

Οι απαντήσεις που έδωσαν όλες οι μετρήσεις, συνυπολογιζομένης και της συγκεκριμένης, ήταν σαφείς μέσα στην ασάφειά τους! Η Angela Merkel, αντί να φθείρεται, γίνεται ολοένα και πιο αγαπητή (71% ικανοποίηση για την δουλειά της) και είναι δύσκολο να αλλάξει αυτή η τάση ενόσω οι Γερμανοί βιώνουν μια προνομιακή ευημερία. Ο προτιμητέος και νυν κυβερνητικός της εταίρος, το FDP, δεν σηκώνει κεφάλι. Ο νέος του επικεφαλής για τις εκλογές, Rainer Brüderle, χτυπημένος από τις (αναπάντητες από τον ίδιο) κατηγορίες σεξισμού, κοσμεί τον βυθό της λίστας των πιο δημοφιλών (26%), ξεπερνώντας μόνο τον άνθρωπο που διαδέχθηκε, δηλ. τον Philipp Rösler, ο οποίος παραμένει Πρόεδρος του κόμματος, αλλά και αντιδημοφιλής (22%). Η σαφήνεια όμως περιορίζεται στα πρόσωπα. Κατά τα’ άλλα οι δημοσκοπήσεις είναι αρκετά δυσανάγνωστες.

Ναι μεν παρατηρείται μικρή πτώση δύο μονάδων στο CDU/CSU (40%) και αντίστοιχη άνοδος των δυνητικών κυβερνητικών εταίρων της αντιπολίτευσης (27% για το SPD και 15% για τους Πρασίνους), αλλά κανείς δεν ξέρει αν αυτό είναι μια απαρχή αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών ή απλά η προσωρινή επίδραση του κλίματος της Κάτω Σαξονίας. Η χαμηλή αποδοχή του Steinbrück (37%) υποδεικνύει το δεύτερο ενδεχόμενο.

Με τις εκλογές να απέχουν λίγους μόνο μήνες, τα περιθώρια της αντιπολίτευσης να αντιστρέψουν την εικόνα στενεύουν. Η οικονομία της Γερμανίας δείχνει σημάδια ανάκαμψης μετά το δύσκολο κλείσιμο της χρονιάς, οι Γερμανοί είναι πλουσιότεροι από ποτέ όπως προκύπτει από τις καταθέσεις τους και μόνο μια ραγδαία επιδείνωση της κρίσης στην ευρωζώνη με ταυτόχρονη ηχηρή διάψευση της πολιτικής της Merkel μπορεί να της στερήσει την καγκελαρία.

Keywords
Τυχαία Θέματα