Η γυναίκα που θα… συνταξιοδοτήσει τον Ραχόι

Twitter@EmOikonomidis

Στις 4 Φεβρουαρίου του 2012, το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας, που δεν είχε συνέλθει ακόμη από τη βαριά ήττα στις εθνικές εκλογές, και την ανατροπή της κυβέρνησης Θαπατέρο, επέλεγε με διαφορά… 22 ψήφων τον Αλφρέντο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα ως νέο ηγέτη του. Έναντι της πρώην υπουργού Άμυνας, Κάρμε Τσακόν, που ήταν αρκετά μοντέρνα για να χαρακτηρίζεται… σοσιαλίστρια.

Το τίμημα εκείνης της επιλογής, το πλήρωσαν οι Σοσιαλιστές τα επόμενα δυο χρόνια. Απέναντι στον απολύτως ανεπαρκή Μαριάνο Ραχόι,

τα σκάνδαλα που συγκλόνισαν την κυβέρνησή του, και προσωπικά τον ίδιο, και φυσικά τις συνέπειες της λιτότητας που επεβλήθη στην 4η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, ο Ρουμπαλκάμπα δεν κατάφερε να εδραιωθεί ως αξιόπιστη εναλλακτική λύση εξουσίας.

Η ήττα στις ευρωεκλογές της Κυριακής λοιπόν ήρθε μάλλον φυσιολογικά, και εξίσου φυσιολογικά την ακολούθησε η παραίτηση του πολιτικού που δεν κατάφερε ποτέ να εξελιχθεί σε κάτι περισσότερο από τον… διαπραγματευτή με την ΕΤΑ.

Οι Ισπανοί Σοσιαλιστές μπαίνουν πλέον στον αστερισμό του παρασκηνίου για τη διαδοχή Ρουμπαλκάμπα, και ενώ η γραφειοκρατία του κόμματος αναζητεί έναν εξίσου άχρωμο επόμενο ηγέτη, η Κάρμε Τσακόν κοιτάζει τον καθρέφτη του μέλλοντος και αντικρίζει τη γυναίκα που θα συνταξιοδοτήσει τον Μαριάνο Ραχόι.

Σε ηλικία 43 ετών πλέον, η Τσακόν φαντάζει ως η φυσική και μόνη επιλογή για το μέλλον του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας, αν το άλλοτε κραταιό κόμμα του Φελίπε Γκονζάλεθ θέλει πράγματι να έχει ουσιαστικές και ρεαλιστικές προοπτικές εξουσίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι η ίδια έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό της στο Twitter: “Η αλλαγή ξεκινάει με εμάς. Μονάχα αν εμείς ανοιχτούμε στην κοινωνία, τότε και η κοινωνία με τη σειρά της θα ανοίξει την αγκαλιά της για εμάς”. Ζητώντας ευθέως εκλογή του επόμενου αρχηγού των Σοσιαλιστών από την κοινωνική βάση του κόμματος, εκεί όπου η ίδια αναμένεται να κάνει περίπατο, και όχι από ένα κλειστό Συνέδριο, στο οποίο μπορεί να βιώσει και πάλι την τραυματική εμπειρία του 2012.

Και η ευρωπαϊκή… Κεντροδεξιά άλλωστε θα πρέπει να ποντάρει στην Τσακόν, καθώς μια μελλοντική νίκη της σε εθνικές εκλογές απέναντι στον Μαριάνο Ραχόι, θα επιτρέψει στο Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας να… απαλλαγεί από τον σημερινό πρωθυπουργό, και να αναζητήσει ένα φρέσκο πρόσωπο, που θα μπορούσε να κομίσει καινούριες ιδέες στην αναζήτηση μιας καλύτερης, επόμενης Ευρώπης.

Keywords
Τυχαία Θέματα