Η Ελλάδα που αριστεύει

Όπως δημοσιεύει σήμερα η «Καθημερινή», κατά την διάρκεια του 2012 οι ερευνητικές δραστηριότητες των ελληνικών πανεπιστημίων που βραβεύτηκαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό έφτασαν τις 226. Σε μια δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία, αυτές οι βραβεύσεις δίνουν αισιοδοξία και υπενθυμίζουν ότι η Ελλάδα μπορεί.

Πρόκειται για προγράμματα από τους κλάδους των ανθρωπιστικών επιστημών, των Βιοεπιστημών, της Ενέργειας και

του Περιβάλλοντος, των Επιστημών Μηχανικού, των Κοινωνικών Επιστημών, των Μαθηματικών, της Πληροφορικής και των Φυσικών Επιστημών. Συγκεκριμένα, οι βραβεύσεις έγιναν από ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς, από πανεπιστήμια όπως το Κέμπριτζ και η Οξφόρδη, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την Ακαδημία Αθηνών, αλλά και από τον επιχειρηματικό κόσμο.

«Σήμερα απαιτείται περισσότερο από κάθε άλλη περίοδο στη σύγχρονη ιστορία της χώρας να εξηγούμε στους μαθητές ότι η αριστεία δεν είναι μια απλή επιβράβευση, είναι στόχος και φιλοσοφία ζωής, είναι επένδυση για το μέλλον της χώρας», δηλώνει στην «Καθημερινή» ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας, κ. Σταμάτης Κριμιζής.

Ο καθηγητής Παύλος Σπυράκης, υπεύθυνος της δράσης για ανάδειξη των βραβευμένων δράσεων από ΑΕΙ σημειώνει: «Τα μικρά και μεγαλύτερα διαμάντια δεν λείπουν από τον χώρο της διδασκαλίας, της έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας και η ανάδειξη τους με οργανωμένο και συστηματικό τρόπο δίνει σαφή απάντηση ως προς τις πραγματικές δυνατότητες του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου». Προσθέτει στην συνέχεια ότι «Αλλιώς η Ελλάδα θα σημαδευτεί για πολλά χρόνια από την επιδημία της “αιμορραγίας των εγκεφάλων” προετοιμάζοντας γενιές μεταναστών, νέων με μεγάλες ικανότητες που θα πνίγονται μέσα στη θάλασσα της εγχώριας μετριότητας και της ανεργίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις του κ. Μανασσή Μήτρακα, επίκουρου καθηγητή του ΑΠΘ, ο οποίος προσθέτει επίσης ότι: «Έχουμε σημαντικές επιδόσεις στο πεδίο της έρευνας. Πρέπει η επιχειρηματικότητα και η έρευνα να συνεργαστούν».

Να προστεθεί ότι όλες οι βραβευμένες δράσεις περιλαμβάνονται στην πρόσφατη έκδοση «Δράσεις Αριστείας στην Ανώτατη Εκπαίδευση», στα πλαίσια του «Ψηφιακού Αποθετηρίου Αριστείας», το οποίο έχει δημιουργήσει το υπουργείο Παιδείας, καλώντας τα ελληνικά ιδρύματα να προβάλουν τις δράσεις τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα