Η άποψη της Ελλάδας για την Τουρκία αλλάζει

Με αφορμή την χθεσινή συνάντηση των Πρωθυπουργών των δύο χωρών, η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung εξάγει ένα γενικότερο συμπέρασμα, ότι δηλ. η άποψη της Ελλάδας για την Τουρκία μεταβάλλεται. Τούρκοι τουρίστες είναι πλέον ευπρόσδεκτοι, τα τουρκικά σίριαλ γνωρίζουν μεγάλες πιένες και ο κίνδυνος κλιμάκωσης των εντάσεων εξαιρετικά μικρός.

Τα ελληνικά ΜΜΕ κάνουν λόγο

ολοένα και συχνότερα για την μετανάστευση Ελλήνων στην Τουρκία, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία για τον ακριβή αριθμό τους. Όμως αυτό από μόνο του φανερώνει ότι για πολλούς συμπατριώτες μας η ιδέα των «ορκισμένων εχθρών» φθίνει.

Κατά το δημοσίευμα, η αποφασιστική στροφή έγινε με τους σεισμούς του 1999. Τα σωστικά μέσα των δύο χωρών βοήθησαν αλλήλους. Η διπλωματία των σεισμών ξετυλίχθηκε. Σε αυτό συνέβαλε και ο Γιώργος Παπανδρέου με το γνωστό, πλήρες συμβολισμού, ζεϊμπέκικο και η πολιτική προσέγγισης που ακολούθησε με τον τότε ομόλογό του Cem. Επίσης, ο Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος δεν παύει να τονίζει το πολυπολιτισμικό παρελθόν της Θεσσαλονίκης και να καλοδέχεται τους ολοένα αυξανόμενους Τούρκους τουρίστες στη γενέτειρα του Κεμάλ. Μεγάλο ρόλο στην βελτίωση των σχέσεων παίζουν και τα τουρκικά σίριαλ, με την Φατμαγκιούλ και τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή να έχουν κλέψει τις καρδιές των Ελλήνων τηλεθεατών.

Παρόλα αυτά, όπως αναφέρει η εφημερίδα, δεν λείπουν εντελώς και οι εντάσεις, αφού στην Ελλάδα εδράζονται φόβοι ότι η ανερχόμενη οικονομικά γείτονάς της μπορεί να εκμεταλλευθεί την ισχυρή της θέση και την δική μας αδυναμία, δεδομένου ότι πολλά προβλήματα στο Αιγαίο αλλά και το Κυπριακό δεν έχουν επιλυθεί.

Όμως, περιστατικά σαν των Ιμίων είναι δύσκολο να επαναληφθούν, μιας και έκτοτε η οικονομική και πολιτιστική συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας έχει ενταθεί, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην εξεύρεση συμβιβαστικών λύσεων και στα πιο δύσκολα ζητήματα.

Το γεγονός πάντως είναι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι η ο κίνδυνος επανάληψης παλαιών εντάσεων έχει κατά πολύ μειωθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα