Η… αυτονόητη αναδίπλωση για το “παράθυρο” φοροδιαφυγής

Σε αναδίπλωση υποχρεώθηκε το υπουργείο Οικονομικών μετά από το θόρυβο που προκάλεσε η διάταξη, η οποία άνοιγε παράθυρο φοροδιαφυγής σε εκείνους τους επαγγελματίες, που το ίδιο το υπουργείο στοχοποιεί για εκτεταμένη παραβατικότητα.

Με προσθήκη στο νέο Φορολογικό, αποσύρθηκε η διάταξη- βόμβα που είχε ψηφιστεί με το Μεσοπρόθεσμο και έτσι δεν απαλλάσσονται τελικά από τη τήρηση βιβλίων και την έκδοση αποδείξεων, οι επιτηδευματίες που παρέχουν υπηρεσίες επισκευής ή συντήρησης τεχνικών έργων (ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, ψυκτικοί), καθώς και οι επιτηδευματίες που παρέχουν υπηρεσίες από επαγγελματική

εγκατάσταση (συνεργεία μοτοσικλετών & αυτοκινήτων).

Με προσθήκη στο Φορολογικό ρυθμίζεται και το νέο πλαίσιο για τις αποδείξεις

Μισθωτοί και συνταξιούχοι υποχρεούνται να συγκεντρώνουν αποδείξεις στο 25% του εισοδήματος τους με ποινή 22% για τη διαφορά και 10.500 ευρώ το ανώτατο όριο. Οι υπόχρεοι θα μπορούν, πάντως, να προσκομίσουν και αποδείξεις για αγορές- λήψη υπηρεσιών σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως επίσης αποδείξεις για δίδακτρα φροντιστηρίων και ξένων γλωσσών. Αντιθέτως επισημαίνεται ότι δεν περιλαμβάνονται ιατρικές δαπάνες, διατροφή, δωρεές, οι οποίες θα έχουν διαφορετική έκπτωση, καθώς και αγορές που αποτελούν τεκμήριο.

Όσον αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες, αφενός έκλεισε η “τρύπα” που επέτρεπε τη φορολόγηση τους με την κλίμακα μισθωτών, όπως προέβλεπε η αρχική διατύπωση της επίμαχης διάταξης σε περίπτωση φορολόγησης τους με βάση τεκμαρτό εισόδημα, αφετέρου εκπίπτουν οι υποχρεωτικές ασφαλιστικές εισφορές από τα έσοδα τους.

Επιπλέον, η αύξηση φόρου στο 15% για τους τόκους των καταθέσεων θα ισχύσει από 1/1 και όχι αναδρομικά από 1/12/2012, ενώ για τα αγροτεμάχια διευκρινίζεται ότι εν όψει του νέου Ενιαίου Τέλους Ακινήτων, τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει μόνο να ελέγξουν, να συμπληρώσουν και να τροποποιήσουν τα υφιστάμενα στοιχεία του ΚΕΠΥΟ, ενώ αντιθέτως οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικό Ε9.

Από τα 2,307 δισ ευρώ που προσδοκά το υπουργείο Οικονομικών με το Φορολογικό, οι νέες κλίμακες εισοδήματος θα αποφέρουν 1.144 δισ ευρώ, η αύξηση φόρων στις καταθέσεις 230 εκατ. ευρώ, τα κέρδη των επιχειρήσεων 582 εκατ. ευρώ, ενώ από τα μερίσματα θα χαθούν 28 εκατ. ευρώ, από τη φορολόγηση των μερισμάτων 40 εκατ. ευρώ, από την αύξηση του Τέλους Επιτηδεύματος 199 εκατ. ευρώ, από τη φορολόγηση των πλοίων 140 εκατ. ευρώ.

Εν αναμονή του νομοσχεδίου για τη φοροδιαφυγή, αν μη τι άλλο προκαλούν αίσθηση τα αποτελέσματα των ελέγχων του ΣΔΟΕ.

Ήδη έχει ζητηθεί το άνοιγμα 6.000 λογαριασμών σε Τράπεζες για φοροδιαφυγή, διαφθορά, παράνομο πλουτισμό, ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Διεξάγεται έρευνα 9.620 υποθέσεων για φοροδιαφυγή, αδικαιολόγητες δαπάνες ΟΤΑ, παράνομη διαχείριση δημοσίου χρήματος, διαφορές φορολογικών δηλώσεων και καταθέσεων ή εξαγωγής χρηματικών κεφαλαίων και διοικητικές συνδρομές, ενώ την ίδια ώρα “βροχή” είναι τα εικονικά τιμολόγια με 28 εκατ. ευρώ παραστατικά- μαϊμού, σε μόλις 11 υποθέσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα