Η S&P θεωρεί τις Βρυξέλλες ανίκανες να διαχειριστούν κρίσεις

Ο Οίκος Αξιολόγησης Standard & Poors (S&P) άσκησε σήμερα έντονη κριτική στην δήμευση τραπεζικών καταθέσεων στα πλαίσια της διάσωσης της Κύπρου. Όπως ανακοίνωσε, ναι μεν δεν προκύπτουν άμεσες επιπτώσεις για την αξιολόγηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, θεωρεί όμως ότι, με τον τρόπο που επιλέχθηκε ως λύση για την σωτηρία της κυπριακής οικονομίας, είναι πολύ πιθανό να δημιουργήθηκε προηγούμενο,

το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε μελλοντικές παρόμοιες παρεμβάσεις. Ακόμα, κρίνει ότι η το κυπριακό μοντέλο συνιστά ξεκάθαρη αλλαγή πολιτικής από τους ιθύνοντες των Βρυξελλών.

Με τα σχόλια αυτά η S&P συντάσσεται με τις αντίστοιχες απόψεις των ανταγωνιστών της, δηλ. της Moody´s και της Fitch, που επίσης επέκριναν την λύση της Κύπρου. Στόχος των αιτιάσεων των μεγάλων Οίκων Αξιολόγησης είναι γενικότερα η δυσκαμψία και αναποτελεσματικότητα στην διαχείριση των κρίσεων εκ μέρους της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Εκτός από την ίδια την συνταγή που προωθήθηκε στην υπόθεση της Κύπρου, μεγάλη αναστάτωση προκάλεσαν και οι δηλώσεις του Προέδρου του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, ο οποίος άφησε σαφώς να εννοηθεί, ότι η «κυπριακή μεθοδολογία» θα επαναληφθεί και στο μέλλον.

Keywords
Τυχαία Θέματα