“Η Goldman Sachs βγήκε κερδισμένη από την κρίση”

Σε μια κοινωνία που αρέσκεται στις συνωμοσίες και τους ψιθύρους, περίπου με γονιδιακή συνέπεια, όλοι στον πλανήτη αναζητούν τι υπάρχει πίσω από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Τι την προκάλεσε, για ποιούς λόγους, γιατί διαπιστώνεται τόσο μεγάλη δυστοκία στην υπέρβασή της, και κυρίως… ποιοί κερδίζουν.

Σε εθνικό επίπεδο, είναι προφανές ότι η Γερμανία της Άνγκελα Μέρκελ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι η μεγάλη κερδισμένη αυτής της κρίσης. Περισσότερο

από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, κάθε άλλη μεγάλη οικονομία του πλανήτη που διαθέτει τα κατάλληλα φίλτρα για να αντιμετωπίσει τις παρενέργειες, και να “γυρίσει” υπέρ της την πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί.

Σε οικονομικό επίπεδο, όλοι… υποψιάζονται ότι οι τράπεζες μετρούν κέρδη. Κάτι άλλωστε που φαίνεται και από το γεγονός ότι ακόμη και ο νέος επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας, Πάπας Φραγκίσκος, αισθάνθηκε την ανάγκη σε μια πρόσφατη ομιλία του να βάλει τις τράπεζες απέναντι στην κοινωνία. Απέναντι στην ηθική. Απέναντι στο μέλλον.

Εξαιτίας του περιβάλλοντος που διαμορφώθηκε στις ΗΠΑ μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, οι μεγάλες συστημικές τράπεζες της άλλης όχθης του Ατλαντικού είναι οι πρώτες… ύποπτες. Και περισσότερο από όλες μια, η τράπεζα-μύθος Goldman Sachs, ο παρασκηνιακός ρόλος της οποίας φτάνει πολύ πίσω. Μέχρι την περίδοο που προηγήθηκε της ένταξης της Ελλάδας στην ευρωζώνη, και ένα “αμαρτωλό” swap που διαχειρίστηκε μαζί με την κυβέρνηση Σημίτη.

Ο Λόιντ Μπλάνκφεϊν, το μεγάλο αφεντικό της Goldman Sachs και ένας από τους ανθρώπους που καθορίζουν εν πολλοίς τις τύχες της παγκόσμιας οικονομίας, παραδέχτηκε ότι η τράπεζά του βγήκε κερδισμένη από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Δεν το είπε φυσικά με την ωμότητα που θα προκαλούσε ένα μή αναστρέψιμο σοκ, το έκανε ωστόσο έτσι ώστε το μήνυμα να γίνει κατανοητό από όλους.

“Η κρίση μας βοηθήσε να επαναπροσδιορίσουμε τη στρατηγική μας. Να εστιάσουμε σε τομείς, παραμέτρους, στρατηγικές και συμπεριφορές, που μας επέτρεψαν να γίνουμε καλύτεροι”, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Μπλάνκφεϊν στην τηλεόραση του Bloomberg.

Φυσικά, υπάρχουν μερικά εκατομμύρια ανέργων, και η εκκωφαντικά συσσωρευμένη δυστυχία στους λαούς του πλανήτη, που έχει… διαφορετική άποψη ως προς το πώς η Goldman Sachs και οι υπόλοιποι συστημικοί παίκτες έκαναν ταμείο.

Keywords
Τυχαία Θέματα