Γιούνκερ για Τουρκία: Όποιος κλείνει το Twitter, δεν είναι έτοιμος για την ΕΕ

Υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία για την ένταξή της στην Ε.Ε. τάχθηκε ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Δεν νομίζω ότι θα έπρεπε να σταματήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ακόμη και αν η πολιτική του τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν τις καθιστά για την ώρα “πιο εύκολες”», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ από το Βερολίνο όπου βρέθηκε για μια σύνοδο του κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ.

Ωστόσο,

ο Γιούνκερ ήταν αρκετά επικριτικός στο Twitter, όπου έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό: «Η Τουρκία ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Αν μπλοκάρετε το Twitter, δεν είστε έτοιμοι!».

To CDU που καλείται να αποφασίσει σήμερα το πρόγραμμά του για τις εκλογές, εμφανίζεται επιφυλακτικό έναντι της εισόδου της Τουρκίας στην Ε.Ε. ως πλήρες μέλος. Έτσι, τα μέλη του αναμένεται να ζητήσουν διακοπή των συνομιλιών έπειτα από την απαγόρευση ιστοσελίδων που διέταξε πρόσφατα η τουρκική κυβέρνηση.

Πάντως, ο υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν έκανε λόγο για μία «σημαντική ύφεση όσον αφορά τη δημοκρατική διαδικασία στην Τουρκία» κατά τους τελευταίους μήνες.

Όμως οι συζητήσεις, «το αποτέλεσμα των οποίων είναι ανοικτό, διεξάγονται με την Τουρκία και όχι με τον Ερντογάν μόνο», υπογράμμισε, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως μία ένταξη της γείτονος στην Ένωση θα χρειαζόταν περισσότερο από πέντε έως 10 χρόνια.

Σε επίσκεψή του τον Φεβρουάριο στο Βερολίνο ο κ. Ερντογάν είχε ζητήσει μεγαλύτερη στήριξη από τη Γερμανία, αναφορικά με την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του.

Η καγκελάριος ωστόσο είχε εμφανιστεί πολύ σκεπτική για μία ένταξη της Τουρκίας ως πλήρες μέλος, όμως η κυβέρνησή της, η οποία αποτελείται από συντηρητικούς και σοσιαλδημοκράτες, εκτιμά επίσημα πως το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων είναι «ανοικτό».

Keywords
Τυχαία Θέματα