Γιατί οι σημερινές εκλογές στην Κάτω Σαξονία είναι κρίσιμες

Οι σημερινές εκλογές στην Κάτω Σαξονία έχουν μεγάλη επιρροή στα πολιτικά πράγματα της Γερμανίας και δεν αποκλείεται να μεταβάλλουν άμεσα και ριζικά τον πολιτικό χάρτη της χώρας.

Η Κάτω Σαξονία είναι το τέταρτο πολυπληθέστερο κρατίδιο της Ομοσπονδιακής Γερμανίας. Οι εκλογές θεωρούνται τεστ

για τις εθνικές εκλογές που θα λάβουν χώρα το φθινόπωρο. Πρωθυπουργός στην Κάτω Σαξονία, μετά από την παραίτηση του Christian Wulff που ανέλαβε πρόσκαιρα την Προεδρία της Δημοκρατίας πριν παραιτηθεί και από εκεί λόγω σκανδάλου, είναι ο David MacAllister. Συγκυβερνώντα κόμματα, όπως και σε εθνικό επίπεδο, είναι το CDU της Angela Merkel και το FDP του Philipp Rösler, που συνασπίστηκαν μετά από τις τοπικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2008 και σχημάτισαν κυβέρνηση συνεργασίας. Μεγάλος τους αντίπαλος στις σημερινές εκλογές είναι ο συνασπισμός μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και Πρασίνων με κύριο εκφραστή του τον Stephan Weil του SPD. Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο νυν Πρωθυπουργός MacAllister προηγείται του Weil, αθροιζόμενα όμως τα ποσοστά των συμμάχων τους, FDP και Πρασίνων αντίστοιχα, η πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο είναι αδύνατο να προβλεφθεί με ασφάλεια.

Ποιες είναι οι πολιτικές προεκτάσεις των εκλογών:

Η σημαντικότερη για την διαχείριση της εξουσίας από τη νυν Καγκελάριο Angela Merkel είναι η, σε περίπτωση νίκης του συνασπισμού υπό τον Stephan Weil, πλήρης απώλεια ελέγχου στο Bundesrat, το οποίο αποτελεί την βουλή που συγκροτείται από τους εκπροσώπους των κρατιδίων και, σύμφωνα με το γερμανικό ομοσπονδιακό Σύνταγμα, συμμετέχει στην ψήφιση μιας σειράς σημαντικών νόμων που το αφορούν. Με απλά λόγια, αν ο David MacAllister χάσει την πρωθυπουργία, η Angela Merkel δεν θα μπορεί να προωθήσει κανέναν σημαντικό νόμο χωρίς την στήριξη της αντιπολίτευσης.

Εξελίξεις, και μάλιστα άμεσες, αναμένεται ότι θα έχουν οι σημερινές εκλογές και στο εσωτερικό δύο σημαντικών κομμάτων. Ήττα και χαμηλό ποσοστό του Stephan Weil στην Κάτω Σαξονία δεν αποκλείεται να χρεωθεί εξ ολοκλήρου όχι στον ίδιο αλλά στον υποψήφιο του SPD για την καγκελαρία Peer Steinbrück, ο οποίος βλέπει την καρέκλα του να τρίζει επικίνδυνα και ρίσκαρε περαιτέρω συμμετέχοντας ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία. Η κακή πορεία των Σοσιαλδημοκρατών αποτέλεσε άλλωστε αντικείμενο χθεσινής κεκλεισμένων των θυρών συνάντησης μεταξύ του ιδίου και του προέδρου του κόμματος Sigmar Gabriel, η οποία ενίσχυσε τις φήμες ότι ο Steinbrück απόψε «παίζει το κεφάλι του».

Τέλος, οι εκλογές στην Κάτω Σαξονία αποτελούν ορόσημο και για το FDP του Αντικαγκελαρίου, Philipp Rösler, ο οποίος κατάγεται και από το συγκεκριμένο κρατίδιο και ήταν ο υποψήφιος για την πρωθυπουργία στις περασμένες εκλογές. Το FDP, σε όλες ανεξαιρέτως τις δημοσκοπήσεις για τις εθνικές εκλογές, δεν φαίνεται να μπορεί να πιάσει το συνταγματικό όριο του 5%, που αποτελεί πήχη για την είσοδο στο Bundestag. Ήδη, ο Rainer Brüderle, νούμερο δύο του κόμματος, ετοιμάζεται να τον διαδεχθεί και μια νέα αποτυχία σήμερα, δεν αποκλείεται να προκαλέσει δήλωση παραίτησης ή άμεσης διεξαγωγής συνεδρίου ακόμα και απόψε από τον Rösler.

Όλα αυτά δικαιολογούν την ταμπέλα «κρίσιμες» για την σημερινή εκλογική αναμέτρηση και την καθιστούν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.

Keywords
Τυχαία Θέματα