Γερμανικές εκλογές και Ευρώπη

Το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία κατέδειξε ότι η καγκελάριος Μέρκελ έχει πια κερδίσει περίοπτη θέση στη γερμανική ιστορία. Η κα Μέρκελ εκλέχθηκε για τρίτη θητεία, και οι Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου ενίσχυσαν σημαντικά την εκλογική τους δύναμη, συγκεντρώνοντας το μεγαλύτερο ποσοστό από την εποχή του καγκελάριου Κόνραντ Αντενάουερ. Αποτελεί, όμως, ο θρίαμβος της κας Μέρκελ

νίκη και για την Ευρώπη;

Πολλά θα εξαρτηθούν από το εάν εν τέλει θα σχηματιστεί ένας “μεγάλος συνασπισμός” μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών. Τα έως τώρα δεδομένα δείχνουν προς την κατεύθυνση αυτή. Σε περίπτωση συγκρότησης ενός “μεγάλου συνασπισμού” δεν πρέπει να περιμένουμε ότι η ευρωπαϊκή πολιτική της Γερμανίας θα διαφοροποιηθεί πλήρως. Εξάλλου, οι Γερμανοί ψηφοφόροι έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κα Μέρκελ ακριβώς γιατί αποδέχονται και επικροτούν τις θέσεις της και τον τρόπο που χειρίστηκε την κρίση χρέους στην ευρωζώνη. Ενδέχεται, όμως, σε περίπτωση δημιουργίας κυβερνητικού σχηματισμού να υπάρξουν προσαρμογές στο μίγμα ευρωπαϊκής πολιτικής της Γερμανίας, δεδομένου ότι οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν ταχθεί υπέρ της ανάπτυξης και κατά της πολιτικής σκληρής λιτότητας. Μπορούμε να περιμένουμε, λοιπόν, ότι οι Σοσιαλδημοκράτες θα επιχειρήσουν να πιέσουν προς τη διαμόρφωση μιας φιλικότερης προς την ΕΕ πολιτικής της Γερμανίας. Μιας πολιτικής που θα λαμβάνει υπόψη της όχι μόνο την λιτότητα, αλλά και τη ανάγκη λήψης αναπτυξιακών πρωτοβουλιών. Την εκτίμηση αυτή έκανε πρόσφατα και ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος υπογράμμισε ότι το Βερολίνο θα χρησιμοποιεί «πιο τρυφερή γλώσσα» έναντι των Ευρωπαίων εταίρων του σε περίπτωση που οι Σοσιαλδημοκράτες συμμετέχουν τελικά στην κυβέρνηση. Ένα πιο ευρωπαϊκό μίγμα πολιτικής με εντονότερη αναπτυξιακή διάσταση θα έχει θετικό αντίκτυπο και στην Ελλάδα. Να ξεκαθαρίσουμε, όμως, ότι δεν μιλάμε για ανατροπή της εφαρμοζόμενης πολιτικής, αλλά για κάποιες βελτιώσεις.

Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από το εάν συμφωνήσει με τους Σοσιαλδημοκράτες ή όχι, η κα Μέρκελ έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά από προκλήσεις, όπως ο αυξανόμενος ευρωσκεπτικισμός, η κρίση ανεργίας- ιδιαίτερα μεταξύ των νέων-, και η άμβλυνση των περιφερειακών ανισοτήτων, προκλήσεις οι οποίες δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για την εμφάνιση και ενίσχυση εξτρεμιστικών στοιχείων στην Ευρώπη. Η μεγαλύτερη ωστόσο δοκιμασία για την καγκελάριο θα είναι η συνεχιζόμενη κρίση στην ευρωζώνη. Το μέλλον της Ευρώπης είναι σε μεγάλο βαθμό στα χέρια της κας Μέρκελ και της Γερμανίας. Θα κινηθεί η Καγκελάριος προς τα εμπρός, οδηγώντας την Ευρώπη μπροστά ενωμένη, ακολουθώντας μια πορεία ουσιαστικής πολιτικής και χρηματοπιστωτικής ολοκλήρωσης ή θα επιμείνει στην ίδια συνταγή που έχει κλονίσει την ευρωπαϊκή συνοχή; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό θα καθορίσει τελικά την θέση που θα καταλάβει η κα Μέρκελ στις σελίδες της ευρωπαϊκής ιστορίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα