Γεωργιάδης: Μνημόνιο θα έχουμε μέχρι το 2016!

Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης, τόνισε πως στόχος της κυβέρνησης Αναστασιάδη είναι να γλιτώσει από το… βραχνά της τρόικα σε 3 χρόνια.

«Κοινό στοίχημα, στόχος της κυβέρνησης αλλά και ευθύνη όλων μας, είναι, με τη λήψη δύσκολων αλλά αναγκαίων αποφάσεων, να διασφαλίσουμε ότι αυτή η δύσκολη περίοδος θα είναι όσο τα δυνατό πιο σύντομη γίνεται», είπε ο κ. Γεωργιάδης στο sigmalive.com.

Ακόμη σημείωσε ότι «πετυχαίνουμε τα χρονοδιαγράμματα και από βδομάδα θα έχουμε την πρώτη δόση».

Ασφαλώς, δεν παρέλειψε να στρέψει τα πυρά του εναντίον της προηγούμενης κυβέρνησης, λέγοντας ότι «εξαντλήθηκαν τα δημόσια ταμεία. Μέχρι εδώ έφθαναν τα αποθέματα που παραδόθηκαν σε αυτή την κυβέρνηση».

Ακόμη υπογράμμισε πως «Στην περίπτωση που δεν «βγαίνουν» οι αριθμοί, δεν έχουμε το δικαίωμα να βάλουμε το χέρι στη τσέπη του ιδιωτικού τομέα και θα πρέπει να γίνουν περικοπές, σημείωσε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να περιορίσουμε τις δαπάνες μας. Οι δημόσιες δαπάνες θα καθορίζονται από τα δημόσια έσοδα και από όσο μας επιτρέπει το μνημόνιο, είπε. Από τον Αύγουστο του 2011 φορολογείται ο πολίτης.

Σε ό,τι αφορά τον ιδιωτικό τομέα, είπε ότι έχει υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα.

Σχολιάζοντας το ενδιάμεσο δάνειο στο οποίο είχε αναφερθεί στο παρελθόν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο Γεωργιάδης είπε ότι «με το συγκεκριμένο δάνειο θα μπορούσαμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις αλλά δεν θα μπορούσαμε να γλιτώσουμε τις τράπεζες». Πρόσθεσε ότι δεν το χρειαζόμασταν, αφού έκλεισε η συμφωνία με τους εταίρους, σημειώνοντας ότι «κανένα ενδιάμεσο προσωρινό δάνειο δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την κατάρρευση της τράπεζας».

Σε ό,τι αφορά την επαναδιαπραγμάτευση του ρωσικού δανείου, ο Χ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «υπάρχει κατανόηση αλλά και δυσφορία από τους Ρώσους για την απόφαση του Eurogroup αλλά δεν τίθεται θέμα διατάραξης των καλών σχέσεων με τη Ρωσία».

Η Ρωσία, πρόσθεσε, «μας προσφέρει μια σημαντικότατη διευκόλυνση, σχετικά με την επαναδιαπραγμάτευση του δανείου, σημειώνοντας ότι η αποπληρωμή αρχίζει από το 2018».

Εξάλλου, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, άρχισε η διαδικασία για τον προϋπολογισμό του κράτους για το 2014, «ο οποίος πρέπει να γίνει με σοβαρότητα».

Keywords
Τυχαία Θέματα