Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου… σε πείσμα της κρίσης

Ενδιαφέρουσες παραστάσεις από το χώρο του θεάτρου, της μουσικής και του χορού, με ελληνική σφραγίδα, θα πρωταγωνιστήσουν στο ελληνικό φεστιβάλ, χωρίς όμως να απουσιάζουν και διεθνείς παραγωγές που αναμένεται να συζητηθούν. Λίγο νωρίτερα ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου κ. Γιώργος Λούκος, παρουσία τον αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού κ. Κώστα Τζαβάρα, ανακοίνωσε τις εκδηλώσεις του φετινού φεστιβάλ, που θα ανοίξει την αυλαία του την 1η Ιουνίου.

«Η ικανότητα του Γιώργου

Λούκου κατάφερε να ξεπεράσει τις δυσκολίες» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, ενώ συμπλήρωσε: «Όχι μόνο δεν θα περιοριστεί το ποσό του προϋπολογισμού αλλά ενδεχομένως και να είναι λιγάκι πιο αυξημένο σε σχέση με πέρυσι».

Αίσθηση αναμένεται να προκαλέσει το ανέβασμα της «Ιλιάδας», που παρουσιάζεται για πρώτη φορά ολόκληρη, μέσα από τη βραβευμένη μετάφραση του Δ.Ν. Μαρωνίτη και υπό τη σκηνοθετική μπαγκέτα του Στάθη Λιβαθινού (4 έως 8 Ιουνίου), στην Πειραιώς 260. Στον ίδιο χώρο ο Δήμος Αβδελιώδης σκηνοθετεί τη «Γυναίκα της Ζάκυθος» του Εθνικού μας ποιητή, με την Όλια Λαζαρίδου στον πρωταγωνιστικό ρόλο (27 & 28 Ιουνίου), ενώ μία μέρα αργότερα (29/06) ο Γιάννης Κακλέας μας μεταφέρει στον ξεχωριστό κόσμο του Μπέκετ, με το έργο «Μερσιέ και Καμιέ». Στην Πειραιώς 260, οι ηθοποιοί Νίκος Χατζόπουλος και Ακύλλας Καραζήσης συνυπογράφουν τη σκηνοθεσία του έργου « Έρωτας και ραδιουργία» του Σίλλερ (30/06 & 1-3/07), ενώ η Μαρία Πρωτόπαππα δοκιμάζει τις δυνάμεις της, σε ρόλο σκηνοθέτη, στην «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη (5 & 6 Ιουλίου).

Ο Βασίλης Νικολαΐδης προτείνει μια νέα ανάγνωση της «Ελένης» του Ευριπίδη στο Ηρώδειο στις 15 και 16 Ιουλίου, ενώ η Ρούλα Πατεράκη υπογράφει την σκηνοθεσία του έργου «Η φωνή» του Γιώργου Βέλτσου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, την ίδια περίοδο. Η «Πρώτη ύλη» του Δημήτρη Παπαϊωάννου επιστρέφει, ύστερα από εμπειρίες και ταξίδια μιας χρονιάς, στην Πειραιώς 260 (1/06 – 14/07).

Όσον αφορά στις ξένες παραγωγές, ο Τόμας Όστερμαϊερ έρχεται ξανά στο ελληνικό φεστιβάλ με τον «Εχθρό του λαού» του Ίψεν (3 έως 5 Ιουλίου στην Πειραιώς 260), ενώ ο γάλλος σκηνοθέτης και ηθοποιός Ολιβιέ Πι, αυθεντία των μεταμορφώσεων, ανεβάζει στον ίδιο χώρο την μουσικο-θεατρική παράσταση «Miss Knife» (9 & 10 Ιουλίου).

Η «ιέρεια» του πανκ, Πάτι Σμίθ, επιστρέφει για να γιορτάσει, με το αθηναϊκό κοινό, τα 40 χρόνια της μουσικής της διαδρομής (22 Ιουνίου στο Ηρώδειο), ενώ την ίδια περίοδο (22 και 23 Ιουνίου) εμφανίζεται στην Πειραιώς 260 και η κορυφαία γαλλίδα χορογράφος Μαγκί Μαρέν. Την 1η Ιουλίου, η διάσημη ντίβα της τζαζ Νταϊάνα Κρολ δίνει μία και μοναδική συναυλία, αφιερωμένη στον εορτασμό των 70 χρόνων της ελληνο-καναδικής φιλίας, στο Ηρώδειο. O πρωτοεμφανιζόμενος στην Ελλάδα σκηνοθέτης και διευθυντής του Théâtre de la Ville, Εμμανουέλ Ντεμαρσύ-Μοττά, παρουσιάζει τον «Ρινόκερο» του Ιονέσκο, στην Στέγη Γραμμάτων και τεχνών (30/06 & 1/07).

Η μουσική έχει την τιμητική της και στην εγχώρια σκηνή. Ο Θάνος Μικρούτσικος, συντροφιά με τους Μανώλη Μητσιά, Γιάννη Κότσιρα, Δημήτρη Μπάση και Ρίτα Αντωνοπούλου, ανεβαίνει στη σκηνή του Ηρωδείου με την παράσταση «Πάντα γελαστοί και γελασμένοι» (18 Ιουνίου), ενώ λίγο αργότερα (3 Ιουλίου), στον ίδιο χώρο, η Χάρις Αλεξίου, μαζί με τους Nouveau Sextette, ετοιμάζεται να παρουσιάσει τραγούδια από το ανεξάντλητο ρεπερτόριό της, δοσμένα όμως με καινούργιο τρόπο.

Αρχαίες τραγωδίες, ένα σατυρικό δράμα, δύο αριστοφανικές κωμωδίες και άλλες πολλές εκπλήξεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα του φεστιβάλ Επιδαύρου, που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις αρχές Ιουλίου. Ανάμεσα στις παραστάσεις που θα ανέβουν, ενδεικτικά αναφέρουμε την «Μήδεια» του Ευριπίδη, που σκηνοθετεί ο Σπύρος Ευαγγελάτος (5 & 6 Ιουλίου), την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη (26 και 27 Ιουλίου), τον «Κύκλωπα» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου (2 & 3 Αυγούστου) και τις «Τραχίνιες» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου (9 & 10 Αυγούστου). Μια λαϊκή τραγωδία, η θρυλική «Γκόλφω» του Περεσιάδη στην εξαιρετική παράσταση του Εθνικού Θεάτρου, θα ζωντανέψει ξανά, μέσα από τη σκηνοθεσία του Νίκου Καραθάνου, για μια και μοναδική βραδιά στις 17 Αυγούστου.

Όλες οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2013 είναι αφιερωμένες στη μνήμη του Λευτέρη Βογιατζή. Κατά τη διάρκεια ενός τριημέρου θα προβληθούν ταινίες στις οποίες συμμετείχε ο σπουδαίος θεατράνθρωπος, καθώς και ένα ντοκιμαντέρ για το έργο του.

Keywords
Τυχαία Θέματα