Επίθεση δέχθηκε ανθρωπιστικό κομβόι στην πόλη Χομς της Συρίας

Η κρατική τηλεόραση της Συρίας μετέδωσε σήμερα ότι τέσσερα μέλη της Συριακής Ερυθράς Ημισελήνου τραυματίσθηκαν από αντάρτες μαχητές καθώς εργαζόμενοι των οργανώσεων αρωγής προσπαθούσαν να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια στην πολιορκημένη, ανταρτοκρατούμενη περιοχή της Χομς.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα μέλη της Ερυθράς Ημισελήνου δέχθηκαν πυρά από “ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες”, όπως οι αρχές αποκαλούν τους αντάρτες που μάχονται εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει σχόλιο από οργανώσεις των ανταρτών ή της αντιπολίτευσης.

Το

Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνει ότι στο λογαριασμό της στο Twitter η Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε πως “ερίφθησαν πυρά με στόχο τα φορτηγά με τη βοήθεια και την ομάδα”, χωρίς να επιρρίψει την ευθύνη στο στρατό ή στους αντάρτες. Αναφέρει ακόμη πως τραυματίσθηκε ένας οδηγός φορτηγού και πως βλήματα όλμου έπεσαν επίσης κοντά.

Η αυτοκινητοπομπή είχε εισέλθει στην παλιά πόλη της Χομς για να επιχειρήσει να διανείμει βοήθεια στους πολιορκημένους κατοίκους. Καθυστερούσε από το πρωί εξαιτίας πυρών όλμων, για τα οποία οι δύο εμπόλεμες πλευρές κατηγορούσαν η μία την άλλη. Τα πυρά αυτά συνιστούν παραβίαση της τριήμερης κατάπαυσης του πυρός που συμφωνήθηκε ώστε να μπορέσουν οι άμαχοι να φύγουν από το κέντρο της Χομς και να έρθει βοήθεια.

Σύμφωνα με τη συριακή τηλεόραση, ο κυβερνήτης της Χομς Ταλάλ αλ-Μπαράζι δήλωσε πως δύο οχήματα που μετέφεραν βοήθεια μπήκαν στην παλιά πόλη, αλλά οι αντάρτες έριξαν βλήματα όλμων στην οδό εμποδίζοντας την είσοδο και άλλων οχημάτων.

Η βία θέτει σε κίνδυνο την ανθρωπιστική συμφωνία για τη Χομς, η οποία ήταν το πρώτο συγκεκριμένο αποτέλεσμα των συνομιλιών που άρχισαν πριν από δύο εβδομάδες στη Γενεύη σε μια προσπάθεια να τερματισθεί ο εμφύλιος πόλεμος στη χώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα