Επίδομα ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που λόγο οικονομικής κρίσης χάνουν την δουλεία τους και δεν διαθέτουν άλλες πηγές εσόδων προβλέπεται να έχουν οικονομική στήριξη μέσα στο 2013, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Ο υπουργός προανήγγειλε  ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία διαλόγου για να ενεργοποιήσει τον σχετικό νόμο που είχε ψηφιστεί με πρωτοβουλία του κ. Κουτρουμάνη το 2011. Ο Νόμος αυτός έχει μείνει ανενεργός παρά το γεγονός ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες (δικηγόροι, γιατροί, επιστήμονες, μηχανικοί) καταβάλλουν κάθε μήνα ειδική εισφορά 10 ευρώ στο ν ΟΑΕΕ

και στο ΕΤΑΑ για τον σκοπό αυτό.

Ο  πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Δ. Ασημακόπουλος ζητάει την άμεση ενεργοποίηση του νόμου για την παροχή «επιδόματος» σε ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ όπως αναφέρει στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» τονίζει την μεγάλη καθυστέρηση που υπάρχει στο θέμα αυτό καθώς και την ανάγκη των επαγγελματιών που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία να στηριχθούν.

Οι παροχές και οι προϋποθέσεις που θα ισχύσουν με υπουργική απόφαση, πρόκειται να τεθούν ξανά στο τραπέζι του διαλόγου. Όπως αναφέρουν πληροφορίες , το νέο σχέδιο θα περιλαμβάνει την καταβολή οικονομικής ενίσχυσης με επίδομα τουλάχιστον 360 ευρώ τον μήνα ή άλλες καλύψεις.

Όμως θα υπάρξουν προϋποθέσεις  , έτσι ώστε να είναι  ανταποδοτική σχέση εισφοράς – παροχής και να επαρκούν τα έσοδα του νέου λογαριασμού.

Το παλαιότερο σχέδιο προέβλεπε, μεταξύ των άλλων, την προηγούμενη ασφάλιση του δικαιούχου τουλάχιστον για 3 έτη, τη μη ύπαρξη οφειλών, να μην ξεπερνούσε το ετήσιο εισόδημα τα 40.000 – 50.000 ευρώ την τελευταία τριετία και να μην είχε μεταβιβαστεί η επιχείρηση σε συγγενή πρώτου ή δευτέρου βαθμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα