Ένταση στις διαβουλεύσεις της Κύπρου με την τρόικα

Ένταση επικράτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου, Πανίκου Δημητριάδη με τους εκπροσώπους της τρόικας, καθώς η εκπρόσωπος του ΔΝΤ αμφισβήτησε τους υπολογισμούς του οίκου Pimco σχετικά με το ποσό που απαιτείται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Συγκεκριμένα,

όπως αναφέρουν τα Κυπριακά ΜΜΕ, η εκπρόσωπος του Ταμείου Ντέλια Βελκουλέσκου απέρριψε ως πολύ αισιόδοξο το δυσμενέστερο σενάριο του διαγνωστικού ελέγχου του Pimco, το οποίο κάνει λόγο για 8,86 δισ. ευρώ.

Επέμεινε στην αρχική εκτίμηση την οποία είχε κάνει το ίδιο το Ταμείο τον περασμένο Ιούνιο, δηλαδή τα 10 δισ. ευρώ.

Η κεντρική τράπεζα της Κύπρου από την πλευρά της επιμένει στην πρότασή της οι κυπριακές τράπεζες να ανακεφαλαιοποιηθούν στη βάση του δικού της σεναρίου, δηλαδή τα 5,98 δισ. ευρώ, και ακολούθως να δοθεί στη Λευκωσία μια γραμμή πιστώσεων που θα καλύψει επιπλέον κεφαλαιακά κενά που ενδεχομένως να προκύψουν τα επόμενα τρία χρόνια.

Η τρόικα επικαλέστηκε το γεγονός ότι η ανεργία έχει ήδη φτάσει στο 14,7%, ενώ ο Pimco ανέφερε ως πιο δυσμενές σενάριο το ενδεχόμενο η ανεργία να ανέλθει στο 14,6%.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης όμως επιχειρηματολογεί υπέρ του «ηπιότερου» σεναρίου και δεν αποκλείεται να απευθυνθεί απευθείας στη διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Keywords
Τυχαία Θέματα