Χωρίς συμφωνία η συνάντηση Προβόπουλου – τρόικας για τα κεφάλαια των τραπεζών

Xωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε η συνάντηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιώργου Προβόπουλου με τους επικεφαλής της τρόικας αναφορικά με το ύψος των πρόσθετων κεφαλαίων που θα χρειαστούν οι τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν σε τεχνικό επίπεδο, ενώ είναι πολύ πιθανό να υπάρξει και νέα συνάντηση με τη διοίκηση της ΤτΕ

την ερχόμενη εβδομάδα.

Πλέον, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests μετατίθεται για τα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Η διοίκηση της ΤτΕ προσήλθε στη συνάντηση έχοντας τα αποτελέσματα της BlackRock, σύμφωνα με τα οποία τα κεφάλαια που θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες την επόμενη τριετία ανέρχονται σε περίπου 5,5 δισ. ευρώ.

Τα αποτελέσματα αυτά, τα οποία έχουν ελεγχθεί και από δύο ανεξάρτητους ελεγκτικούς οίκους, τους E.Υ και Rothcild, προκύπτουν από το βασικό σενάριο και όχι από το δυσμενές, σύμφωνα με τις οδηγίες της τρόικας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ωστόσο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φαίνεται καταρχήν να διαφωνεί με τις εκτιμήσεις αυτές, ανεβάζοντας τον πήχη των κεφαλαιακών αναγκών στα 22 δισ. ευρώ. Η μεγάλη απόκλιση μεταξύ των δύο εκτιμήσεων είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει σημαντικά η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των stress tests, η οποία αρχικώς είχε προγραμματιστεί για το τέλος Δεκεμβρίου 2013. Συνακόλουθα καθυστέρησε και η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από την έκθεση της Βlackrock, οι κεφαλαιακές ανάγκες της Εurobank υπολογίζονται σε περίπου 3 δισ. ευρώ, της Εθνικής Τράπεζας υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ, της Τράπεζας Πειραιώς τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ η Alpha Bank εμφανίζεται επαρκώς κεφαλαιοποιημένη.

Keywords
Τυχαία Θέματα