Χωρίς συμφωνία το Συμβούλιο Ασφαλείας για τη Συρία – ΗΠΑ: Η Συρία κρύβεται πίσω από τη Ρωσία

Η κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση των πέντε χωρών μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ —ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Κίνα— για το βρετανικό σχέδιο ψηφίσματος για τη Συρία έληξε, χωρίς να υπάρξει συμφωνία.

Η Μόσχα και το Πεκίνο εξακολούθησαν να απορρίπτουν την στρατιωτική επιλογή, που προωθούν η Ουάσινγκτον, το Λονδίνο και το Παρίσι.

Ο Ρώσος και ο Κινέζος πρεσβευτής

αποχώρησαν από την αίθουσα όπου διεξάγονταν οι συζητήσεις έπειτα από περίπου μία ώρα και ένα τέταρτο. Οι εκπρόσωποι των άλλων χωρών παρέμειναν στην αίθουσα για λίγο ακόμα, όμως όταν εξήλθαν δεν έκαναν δηλώσεις.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, οι Ρώσοι «επανέλαβαν τα επιχειρήματα του (Ρώσου υπουργού Εξωτερικών) Σεργκέι Λαβρόφ», για τους κινδύνους μιας στρατιωτικής επιχείρησης και υποστήριξαν ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το συριακό καθεστώς βρίσκεται πίσω από την επίθεση με χημικά όπλα.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε στον Βρετανό ομόλογό του Ουίλιαμ Χέιγκ ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν θα πρέπει να εξετάσει ένα σχέδιο ψηφίσματος για να απαντήσει στην επίθεση της 21ης Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό προτού οι επιθεωρητές του ΟΗΕ ανακοινώσουν τα ευρήματα τους.

Ο Λαβρόφ σημείωσε ότι είναι απαραίτητο «να περιμένουμε τα αποτελέσματα» από τους επιθεωρητές του ΟΗΕ, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Κίνα από την πλευρά της υπογράμμισε τη «σημασία της Γενεύης II», ώστε να υπάρξει μια πολιτική μετάβαση στη Συρία.

Οι Ρώσοι και οι Κινέζοι εκπρόσωποι επεσήμαναν ότι θα συζητήσουν το θέμα με τις κυβερνήσεις τους.

«Οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν στη βάση των οδηγιών που θα δώσουν οι πρωτεύουσες», εξήγησε ένας δυτικός διπλωμάτης. Όμως ο ίδιος σημείωσε ότι δεν είναι «πολύ αισιόδοξος», ενώ πρόσθεσε ότι δεν έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία για τη συνέχιση των συζητήσεων.

Ο Ουίλιαμ Χέιγκ εκτίμησε σήμερα ότι οι συζητήσεις στον ΟΗΕ θα συνεχιστούν «τις επόμενες ημέρες».

Πάντως οι ΗΠΑ από την πλευρά τους ανακοίνωσαν ότι το βρετανικό σχέδιο για τη Συρία δεν θα ψηφιστεί, με δεδομένη την συνεχιζόμενη αντίθεση των Ρώσων, όπως δήλωσε η Μαρί Χαρφ, εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας.

«Δεν έχουμε κανέναν λόγο να πιστεύουμε ότι οι προσπάθειες του Συμβουλίου Ασφαλείας θα έχουν διαφορετικό αποτέλεσμα από τις προηγούμενες προσπάθειες, που όλες απέτυχαν», πρόσθεσε η Χαρφ, αναφερόμενη στα τρία βέτο που έχει ασκήσει η Ρωσία σε προηγούμενα σχέδια ψηφίσματος για τη Συρία.

«Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις και θα προχωρήσουν στις απαραίτητες κινήσεις ώστε να απαντήσουν τις επόμενες ημέρες», υπογράμμισε η ίδια. «Η απάντησή μας δεν μπορεί να καθυστερήσει εξαιτίας της συνεχιζόμενης αδιαλλαξίας της Ρωσίας στον ΟΗΕ και, ειλικρινά, η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή που απαιτεί μια απάντηση».

«Δεν πιστεύουμε ότι το συριακό καθεστώς θα έπρεπε να μπορεί να κρυφτεί πίσω από το γεγονός ότι οι Ρώσοι εξακολουθούν να εμποδίζουν στο (Συμβούλιο Ασφαλείας του) ΟΗΕ την ανάληψη δράσης για τη Συρία», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Η Βρετανία από την πλευρά της πιστεύει ότι δεν πρέπει να γίνει κάποια στρατιωτική επέμβαση, αν πρώτα δεν εξεταστούν τα ευρήματα της ομάδας των ειδικών του ΟΗΕ στα χημικά όπλα.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να εξετάσει αυτή την ενημέρωση και να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να διασφαλιστεί η λήψη μιας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας η οποία θα υποστηρίζει τη στρατιωτική δράση, προτού αυτή αναληφθεί», αναφέρεται στην πρόταση που θα τεθεί σε συζήτηση αύριο Πέμπτη.

Νωρίτερα, μιλώντας από τη Χάγη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν εμφανίστηκε διστακτός για τη χρήση βίας, και σε ρόλο… Τζον Λένον ζήτησε από όλους να δώσουν μια ευκαιρία στην ειρήνη.

“Δώστε μια ευκαιρία στην ειρήνη. Δώστε μια ευκαιρία στη διπλωματία. Σταματήστε να κάνετε σχέδια, και αρχίστε να μιλάτε”, ήταν η προτροπή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν προς τις μεγάλες δυνάμεις, ενώ επεσήμανε ότι θα πρέπει ως το τέλος να επιδιωχθεί η εξεύρεση διπλωματικής λύσης στο θέμα της Συρίας.

Η Μεγάλη Βρετανία, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον επεξεργάστηκε το σχέδιο απόφασης, επί του οποίου θα κληθεί να αποφασίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα