Άρχισε η δίκη του αιώνα στην Αργεντινή

Η μεγαλύτερη δίκη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην ιστορία της Αργεντινής άρχισε στο Μπουένος Άιρες για γεγονότα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας.
Συγκεκριμένα, 68 κατηγορούμενοι θα λογοδοτήσουν για απαγωγές, βασανιστήρια και βιασμούς εναντίον σχεδόν 800 θυμάτων, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, που θα διαρκέσει δυο χρόνια και θα καταθέσουν 900 μάρτυρες.

Ο δρόμος για την δίκη του αιώνα άνοιξε το 2005 που έγινε η αναίρεση των νόμων περί αμνηστίας. Οι κατηγορούμενοι καλούνται να λογοδοτήσουν για τις «πτήσεις θανάτου»,

την πρακτική που ακολούθησε ο στρατός της Αργεντινής στο πλαίσιο του «βρώμικου πολέμου», όταν οι αντιφρονούντες ρίχνονταν στην θάλασσα από αεροπλάνα υπό την επήρεια ναρκωτικών.

Η παραδοχή για την ύπαρξη των «πτήσεων θανάτου» ήρθε όταν απόστρατος της Ανωτάτης Σχολής Μηχανικής του Πολεμικού Ναυτικού (Esma), του διαβόητου κέντρου κράτησης και βασανιστηρίων κατά τη διάρκεια της δικτατορίας γνωστού και ως «Άουσβιτς της Αργεντινής», ο Αντόλφο Σιλίνγκο, παραδέχτηκε σε συνέντευξή του το 1995 ότι συμμετείχε στις πτήσεις.

Ωστόσο η η ύπαρξη των «πτήσεων θανάτου» στοιχειοθετήθηκε, για πρώτη φορά στο τέλος του 2011 όταν διαβιβάσθηκε στον ανακριτή φάκελος που περιείχε 130 φωτογραφίες πτωμάτων που είχαν ξεβραστεί στις ακτές της Ουρουγουάης, με δεμένα τα πόδια και τα χέρια και σημάδια βασανιστηρίων. Τα ντοκουμέντα αυτά ανήκαν στον στρατό της Ουρουγουάης και μέχρι πέρυσι θεωρούνταν στρατιωτικά απόρρητα.

Οι εκατοντάδες μαρτυρίες που έχουν συγκεντρωθεί κατά τη διάρκεια της ανακριτικής διαδικασίας προκαλούν ρίγη.

Οι οργανώσεις υπεράσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκτιμούν ότι 30.000 άνθρωποι χάθηκαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Οι 15.000 από αυτούς τουφεκίστηκαν. Περί τα 500 παιδιά αρπάχτηκαν από τις πολιτικές κρατούμενες μητέρες τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα