Αντιαναπτυξιακός ο φόρος στα σκάφη. Δεν κάνουν πίσω για τα δίλιτρα

Διατηρούν τον φόρο πολυτελείας στα οικογενειακά ΙΧ, αλλά τον αποσύρουν στα σκάφη πολυτελείας ως… αντιπαραγωγικό και αντιαναπτυξιακό!!!

Αυτή είναι η επίσημη αιτιολογία του υπουργείου Οικονομικών για την απόσυρση του φόρου πολυτελείας στα σκάφη αναψυχής, μετά τις αντιδράσεις, που μιλούσαν για πρόκληση, την ώρα που έρχεται “βροχή” φόρων για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα θεσπιστεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας Τέλος Πλεύσης και Παραμονής, σε αντικατάσταση του φόρου πολυτελείας,

ο οποίος σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών προκάλεσε απώλεια θέσεων εργασίας αλλά και φορολογικών εσόδων, χωρίς να αποδώσει τα προσδοκώμενα ταμειακά οφέλη.

Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο μελετά το πώς θα διαχειριστεί το οξυνόμενο πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών, έχοντας δεχθεί “κόκκινη” κάρτα από την Τρόικα στην πρόταση για βελτίωση των όρων ρύθμισης χρεών. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι οφειλές έχουν ξεπεράσει τα 55,5 δισ ευρώ και οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους, εν όψει των αυξανόμενων φορολογικών υποχρεώσεων και ως προς το εισόδημα και ως προς την ακίνητη περιουσία.

Η πρόταση που απορρίφθηκε προέβλεπε τη δυνατότητα ρύθμισης έως και σε 60 δόσεις, με την κάθε δόση να μπορεί να είναι μικρότερη κι από τα 100 ευρώ. Οι ισχύουσες διατάξεις προβλέπουν τη δυνατότητα ρύθμισης έως και σε 48 δόσεις αλλά σε ειδικές περιπτώσεις, με την κάθε δόση να είναι τουλάχιστον 100 ευρώ.

Ως πρώτο μέτρο χαρακτηρίζεται η διάταξη που ψηφίστηκε με τον κυρωτικό νόμο και προβλέπει ότι κατά την εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου έναντι τρίτων, θα παρακρατούνται κατά προτεραιότητα οι οφειλές των ιδιωτών προς το Δημόσιο.

Η Τρόικα ζητά, πάντως, μηχανισμό αυτόματης προειδοποίησης για τα 2,3 εκατομμύρια μικροοφειλέτες, που χρωστάνε 1,1 δισ ευρώ συνολικά και κάτω από 3.000 ευρώ ο καθένας, την αυτόματη αναγκαστική άμεση χρέωση των τραπεζικών λογαριασμών των οφειλετών, την ανάθεση είσπραξης οφειλών στο 10% του προσωπικού των ΔΟΥ, καθώς και την ανάθεση στη Μονάδα Μεγάλων Οφειλετών και των 5.770 υπόχρεων με χρέη από 300.000 έως 1 εκατ. ευρώ. Με βάση το Μνημόνιο, έως τέλος 2013, θα πρέπει να έχουν εισπραχθεί 1,9 δισ ευρώ από τις παλιές οφειλές και το 24,5% από τις νέες οφειλές.

Η Τρόικα ζητά, επίσης, την αυστηρή εφαρμογή του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, που προβλέπει μεταξύ άλλων την άσκηση ποινικής δίωξης για οφειλές πάνω από 5.000 ευρώ, κατασχέσεις κινητών και ακινήτων, κατασχέσεις μισθών- συντάξεων, που ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ και με προϋπόθεση η κατάσχεση του 25% να μη μειώνει τις αποδοχές κάτω από τα 1.000 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα