Ανθεκτικά στην ύφεση τα σούπερ μάρκετ

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο κλάδος των σούπερ μάρκετ το 2011 εμφανίστηκε ανθεκτικός στην ύφεση.

Παρά του περιορισμένου εισοδήματος των καταναλωτών λόγω οικονομικής κρίσης, η αξία της αγοράς εμφάνισε ήπια άνοδο της τάξης του 2,8% το 2011.

Ωστόσο το γεγονός αυτό οφείλεται, κυρίως στην ανάπτυξη των δικτύων των μεγάλων αλυσίδων, οι οποίες εκμεταλλεύθηκαν το κενό που άφησαν οι εταιρείες που αποχώρησαν (ΑΤΛΑΝΤΙΚ και ALDI), ενώ ενίσχυσαν περαιτέρω τη θέση τους έναντι

των μικρών ανεξάρτητων σημείων πώλησης.

Η ανθεκτικότητα του τομέα των σούπερ μάρκετ αντανακλάται και στον αντίστοιχο δείκτη όγκου της ΕΛΣΤΑΤ για το 2011, ο οποίος κατέγραψε πτώση 3,5%, σε αντίθεση με το σύνολο του λιανικού εμπορίου του οποίου η αντίστοιχη μείωση διαμορφώθηκε σε 10,2%. Επίσης, τους πρώτους 10 μήνες του 2012 ο εν λόγω δείκτης μειώθηκε περαιτέρω κατά 7,7%, έναντι 12,2% στο σύνολο του εμπορίου.

Παράλληλα η έξοδος του γαλλικού Ομίλου Carrefour, ήταν σημαντική εξέλιξη για την αγορά το 2012, καθώς η Μαρινόπουλος ΑΕ ανέλαβε αρμοδιότητες master franchise τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην περιοχή των Βαλκανίων.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εταιρίες του κλάδου είναι η μειωμένη ρευστότητα, αυξημένους συντελεστές ΦΠΑ σε τρόφιμα και αναψυκτικά και υψηλά κόστη για την ανάπτυξη των δικτύων τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα