“Άνοιγμα” της τουριστικής περιόδου

Με την κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και Κατοικίας, που σήμανε αυτόματα και τη λήξη του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού, οι εργαζόμενοι δέχτηκαν ένα ακόμα πλήγμα. Είδαν το προνόμιο μιας εβδομάδας διακοπών, περιορισμένου κόστους, να «εξατμίζεται» μονομιάς. Ενώ ούτε οι επαγγελματίες, που ασχολούνται με τον τουρισμό, χάρηκαν ιδιαίτερα, αφού περιορίστηκε η πελατεία τους περισσότερο και ο ήδη μικρός τζίρος μειώθηκε κι άλλο.

Τελευταία

«ακούστηκε» ότι το Υπουργείο Εργασίας μελετούσε κάποιο σχέδιο επαναφοράς του μέτρου, ανακούφισης των εργαζομένων, σε συννενόηση και με το Υπουργείο Τουρισμού. Σε δημόσια τοποθέτηση του αρμόδιου υπουργού, ο ΟΑΕΔ, όπως όλα δείχνουν, επεξεργάζεται σχέδιο για να μοιράσει από φέτος εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού αναγνωρίζοντας τη σημασία της διατήρησης, έστω και σε μικρότερη κλίμακα, των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού (16η Ετήσια Γενική Συνέλευση, της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων Ελλάδας (ΣΕΕΔΕ).

Το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), από την άλλη, διεξάγει συνεχώς έρευνες ψάχνοντας διεξόδους για τους επαγγελματίες του χώρου στα χρόνια της κρίσης. Σε πρόσφατη έρευνα, για την οποία ενημερώθηκε και η κα Κεφαλογιάννη, φαίνεται να εξετάστηκε εξονυχιστικά η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με τον τουρισμό της «τρίτης ηλικίας». Οι ηλικιωμένοι τουρίστες από την Ευρώπη (που όπως όλα δείχνουν ταξιδεύουν περισσότερο) δεν ενδιαφέρονται τόσο για το καλοκαίρι και τα μπάνια ενώ επιδεικνύουν μεγάλο ενδιαφέρον στον πολιτισμό και τη θρησκεία. Η εποχικότητα σε αυτή την ομάδα ανθρώπων ενδιαφέρει ελάχιστα. Μάλιστα η άνοιξη και το φθινόπωρο φαντάζει πιο ιδανική εποχή, αφού έτσι αποφεύγονται οι ακραίες θερμοκρασίες. Παράλληλα η Ελλάδα αν προσεγγίσει στοχευμένα το θέμα, επικεντρώντας στη Μεσογειακή διατροφή και δίνοντας μεγαλύτερη προσοχή σε ιατρικές υποδομές, έχει μεγάλο πλεονέκτημα να προσελκύσει άτομα της τρίτης ηλικίας που έχουν ευαισθησία σε τέτοια ζητήματα λόγω θεμάτων υγείας.

Σε κάθε περίπτωση ένα κομμάτι της «βαρειάς βιομηχανίας» μας, πρέπει να μπεί στη μάχη ανάκαμψης με όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια, αφού ο ανταγωνισμός είναι σκληρός. Η μείωση του ΦΠΑ στους χώρους εστίασης είναι ένα βοήθημα και μια έμμεση αναγνώριση ενός μεγάλου λάθους από μεριάς Υπουργείου Οικονομικών. Είναι παράλογο ελληνικά εστιατόρια και ταβέρνες να παρουσιάζουν υψηλές τιμές, συγκριτικά με γειτονικές, ανταγωνίστριες, χώρες. Ενώ αξίζει να τονίσουμε πως όταν λέμε τουριστική αγορά δεν εννοούμε μόνο τα μεγάλα ξενοδοχεία. Αλλά και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια/καταλύματα, τα καταστήματα τουριστικών ειδών, τις ταβέρνες και κάθε άλλου είδους επιχείρηση που δεν μπορεί να καλυφθεί από συμφωνίες «πακέτα» με τουριστικά πρακτορεία. Την καρδιά δηλαδή της τουριστικής αγοράς. Αυτούς που τροφοδοτούν άμεσα την εγχώρια οικονομία και τροφοδοτούν με ρευστό την κοινωνία.

Η Ελλάδα οφείλει να αναπτύξει τα στρατηγικά της πλεονεκτήματα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να πάρουμε την τύχη στα χέρια μας!

Keywords
Τυχαία Θέματα