Ανατροπή: Οι Σοσιαλιστές πέρασαν για πρώτη φορά μπροστά στην Ισπανία!

Twitter@EmOikonomidis

Η Ιστορία, όση γενναιοδωρία κι αν επιδείξει, θα δυσκολευτεί να αντέξει στον πειρασμό να μην καταγράψει ότι, στην εποχή της μεγαλύτερης κρίσης που πέρασε η Ενωμένη Ευρώπη σχεδόν από τη συγκρότησή της, η πολιτική κυριαρχία της Κεντροδεξιάς σε επίπεδο ιδεών και στρατηγικής στόχευσης για το μέλλον, συνέπεσε με δυο μοιραία ανεπαρκείς ηγέτες στον Ευρωπαϊκό Νότο: Τον Μαριάνο Ραχόι στην Ισπανία και τον Πέδρο Πάσος Κοέλιο στην Πορτογαλία.

Αμφότεροι δεν κατάφεραν ποτέ να εμπνεύσουν τις κοινωνίες στις οποίες απευθύνονται, με πρακτικό αποτέλεσμα να μην

διευκολύνουν τη συγκρότηση ενός κοινού μετώπου στον Ευρωπαϊκό Νότο, που σε κάθε περίπτωση θα δυσκόλευε την επέλαση της λιτότητας που επέβαλε ο Βορράς. Δηλαδή, πρωτίστως και κυρίως η Γερμανία, συνεπικουρούμενη από τους δορυφόρους της.

Στην Πορτογαλία, ο Πέδρο Πάσος Κοέλιο έχει εδώ και καιρό… αποχαιρετήσει, με τις δημοσκοπήσεις να τον εμφανίζουν σχεδόν τρίτο κόμμα.

Στην Ισπανία, τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα, καθώς η ανεπάρκεια του Μαριάνο Ραχόι να διαχειριστεί την κρίση με όραμα πολιτικού και όχι… λογιστή, κοντεύει να πετύχει το αδιανόητο, δηλαδή να κάνει πρωθυπουργό τον ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλφρέντο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα.

Μέχρι πρότινος, παρά την έντονη δυσφορία τους για τον Ραχόι και το Λαϊκό Κόμμα, οι Ισπανοί δεν ήθελαν… να θυμούνται τους Σοσιαλιστές, τους οποίους είχαν τιμωρήσει βαριά στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Για τον λόγο αυτό, ενώ το Λαϊκό Κόμμα έχει χάσει μέσα σε έναν χρόνο σχεδόν το 50% της δύναμής του, οι Σοσιαλιστές παρέμεναν σταθερά δεύτερο κόμμα.

Όσο για τον ηγέτη τους, Αλφρέντο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα, ο οποίος κέρδισε… ανεξήγητα τη δημοφιλή Κάρμεν Τσακόν στη μάχη για τη διαδοχή του Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, εκμεταλλευόμενος τη σχέση του με τη “γραφειοκρατία” των Σοσιαλιστών, σε όλες τις δημοσκοπήσεις έπεται πλέον σε δημοφιλία και πρωθυπουργική καταλληλότητα της άλλοτε Υπουργού Άμυνας της κυβέρνησης Θαπατέρο.

Και όμως, όπως δείχνει δημοσκόπηση της “Metroskopia” για τις ευρωεκλογές του Μαϊου 2014, το Σοσιαλιστικό Κόμμα περνάει για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια μπροστά, συγκεντρώνοντας 28%, έναντι 26,4% του Λαϊκού Κόμματος του Μαριάνο Ραχόι.

Και μπορεί η ψήφος στις ευρωεκλογές να είναι παραδοσιακά περισσότερο χαλαρή σε σχέση με εκείνη των βουλευτικών εκλογών, είναι πλέον προφανές ότι ο ανεπαρκής Μαριάνο Ραχόι βρίσκεται καθ’ οδόν προς το… αδιανόητο: Να νεκραναστήσει το Σοσιαλιστικό Κόμματος, στο οποίο οι Ισπανοί καταλογίζουν ότι τους βύθισε στην κρίση.

Keywords
Τυχαία Θέματα