Αναστασιάδης: Θα ζητήσουμε επιπλέον βοήθεια

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε σήμερα ότι θα ζητήσει από την ΕΕ “επιπλέον βοήθεια” προς το νησί, το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπο με αυστηρά μέτρα που επιβάλλονται στο πλαίσιο ενός σχεδίου διάσωσης το οποίο εκπονήθηκε από το Eurogroup.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε προς τους

δημοσιογράφους ότι έχει ήδη μιλήσει με τον ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, πριν από την έναρξη της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης σήμερα στο Δουβλίνο, οι οποίοι πρόκειται κυρίως να οριστικοποιήσουν το σχέδιο διάσωσης.

“Είναι γεγονός. Κάναμε αυτή την επαφή, επειδή επιδιώκουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν στις υφιστάμενες συνθήκες” για να πετύχουμε τους προβλεπόμενους στόχους, δήλωσε ο πρόεδρος.

Ο ίδιος δήλωσε επίσης πως θα απευθυνθεί γραπτώς προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ.

“Η επιστολή προς τον κ. Μπαρόζο και τον κ. Ρόμπαϊ θα υπογραμμίζει την ανάγκη για μια αλλαγή πολιτικής της ΕΕ έναντι της Κύπρου, με τη χορήγηση επιπλέον βοήθειας, λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζουμε εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των μέτρων που μάς έχουν επιβληθεί”, δήλωσε ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης προς τους δημοσιογράφους, χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις.

Οι μεγάλες γραμμές του υπό διαπραγμάτευση σχεδίου αρωγής βρίσκονται στο τραπέζι από το Μάρτιο. Όμως η οικονομική κατάσταση της χώρας έχει έκτοτε σαφώς επιδεινωθεί. “Οι χρηματοπιστωτικές ανάγκες της Κύπρου εξελίχθηκαν μέσα σ’ ένα πλαίσιο ύφεσης βαθύτερης απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί”, επιβεβαιώνει πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης αρνήθηκε ότι τα πρόσθετα κόστη είναι το αποτέλεσμα της αβεβαιότητας που έπληξε την οικονομία στη διάρκεια των επίπονων διαπραγματεύσεων με την τρόικα των δανειστών μετά την εκλογή του, το Φεβρουάριο.

“Δεν πιστεύω πως αυτό που μας οδήγησε εδώ είναι οι τρεις τελευταίοι μήνες, αλλά μια γενική καθυστέρηση”, τόνισε. “Το θέμα αυτό θα αντιμετωπιστεί”.

Keywords
Τυχαία Θέματα