Ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο πτηνό στην ιστορία της Γης

Το μεγαλύτερο σε μήκος φτερών πτηνό στην ιστορία της Γης διέθετε άνοιγμα φτερών 24 ft., περισσότερο από το διπλάσιο του μεγαλύτερου εν ζωή άλμπατρος, ψάρευε ψάρια στον ανοιχτό ωκεανό για να τραφεί, λέει νέα έρευνα.

Απολιθωμένα ευρήματα από το εξαφανισμένο είδος πρωτο-ανακαλύφθηκαν το 1983 κατά τη διάρκεια εργασιών στο αεροδρόμιο Charleston της Β. Καρολίνα αλλά οι πρόσφατες αναλύσεις των οστών του σκελετού (πολύ λεπτά, σε πάχος χαρτιού) αποκάλυψαν το γιγάντιο άνοιγμα φτερών, λένε οι επιστήμονες.

Το

πουλί, με το όνομα Pelagornis sandersi, έζησε 25 με 28 εκατομμύρια χρόνια πριν και εικάζεται ότι μπορούσε να πετά για μεγάλα διαστήματα με την ελάχιστη ενέργεια, αν και το μέγεθός του υπονοεί ότι ίσως χρειαζόταν τη βοήθεια αέριων ρευμάτων ή μιας πλαγιάς για να απογειωθεί και να προσγειωθεί.

Η διάταξη μικρών ακίδων, εν είδη δοντιών, στην άνω και κάτω σιαγόνα αποκαλύπτει ότι μάλλον τρεφόταν με ψάρια, καλαμάρια, χέλια και άλλα μαλακά θαλάσσια θηράματα που έπιανε καθώς πετούσε πάνω από τον ωκεανό, χωρίς να προσθαλασσωθεί. Ήταν μαθηματικά αδύνατο με αυτό το μέγεθος φτερών να αποθαλασσωθεί έπειτα απλά κουνώντας τα.

Η διάταξη των οστεοειδών ευρημάτων στο στόμα και άλλες ανατομικές λεπτομέρειες από τον καλά διατηρημένο σκελετό υποδεικνύουν ότι το είδος ανήκει στην ευρύτερη ομάδα των Pelagornithids, μια εξαφανισμένη ομάδα γιγαντιαίων θαλάσσιων πουλιών που έζησαν πολύ μετά την εξαφάνιση των δεινοσαύρων και πολύ πριν ανάπτυξη του ανθρώπινου είδους.

Οι Pelagornithids διασπείρονταν σε όλη τη Γη και επέζησαν για δεκάδες εκατομμύρια χρόνια πριν εξαφανιστούν κατά τη διάρκεια του Πλειόκαινου, 3 εκατ. χρόνια πριν. Η ξαφνική εξαφάνισή τους παραμένει μυστήριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα