Ανάφη: Ένα νησί παραμυθένιο, μια αυθεντική Ελλάδα

Το νησί της Ανάφης απευθύνεται σε όσους αγαπούν την ελευθερία, την αναζήτηση του αυθεντικού και την αίσθηση του μέτρου και του ωραίου, που απλόχερα προσφέρει το νησί μέσα από τις εικόνες του, αυτές τις εικόνες ενός παραμυθένιου τόπου και μιας αυθεντικής Ελλάδας. Έτσι δε θα ικανοποιήσει όσους προτιμούν τις οργανωμένες ξενοδοχειακές μονάδες, τη πολυτέλεια της άνεσης και όλα αυτά τα δεσμά που κληρονομήσαμε στις σύγχρονες πόλεις.

Η μικρή

χώρα, τοποθετημένη στη κορυφή ενός υψηλού, επιβλητικού και απότομου βράχου, στέκει αρχοντική, ατενίζοντας το Αιγαίο. Τα λευκά σπιτάκια με τους όμορφους τρούλους, που ξεφυτρώνουν αρμονικά μεταξύ τους, στα πλακόστρωτα σοκάκια, αποτελούν το κόσμημα της Ανάφης. Ένα κόσμημα που αποκτά ιδιαίτερη αξία όταν ο ήλιο δύει και ο απέραντος ορίζοντας που συνορεύει με το γαλάζιο φόντο της θάλασσας γεμίζει χρώματα, σαν ένα πολύχρωμο, φωτεινό στεφάνι που πλαισιώνει κυκλικά τη χώρα. Οι ώρες αυτές που ο ορίζοντας λούζεται με χρώματα, ενώ η θάλασσα μοιάζει ακίνητη, σαν να είναι σε ένα πορτρέτο, είναι οι καλύτερες ώρες για φωτογραφίες από τη κορυφή της χώρας που δεσπόζει το κάστρο κι ανεμίζει υπερήφανα η ελληνική σημαία.

Όταν βρίσκεσαι στην Ανάφη σου δημιουργείται η εντύπωση ότι όλο το νησί είναι η γειτονιά σου, μια γειτονιά ιδανική και ελληνική όπου όλοι μας θα θέλαμε να έχουμε. Κι εσύ αποτελείς μέρος αυτής της μικρής γειτονιάς κι αναπόσπαστο κομμάτι σε οτιδήποτε συμβαίνει σε αυτή, εορτασμοί, γλέντι κ.λ.π.. Ενώ το παραδοσιακό σπίτι στο οποίο ενδεχομένως να μένεις, σου δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεσαι στο σπίτι της γιαγιάς και του παππού σου. Έτσι όταν έρθει η ώρα να φύγεις από το νησί, νιώθεις ότι φεύγεις από κάτι δικό σου κι αισθάνεσαι τη βαθιά ανάγκη να επιστρέψεις κάποια στιγμή σε αυτό. Αυτός είναι και ο λόγος όπου το νησί δέχεται μόνιμους επισκέπτες ή αποτελεί ένα νησί όπου σίγουρα θα ξαναεπισκεφτείς κάποια στιγμή στη ζωή σου.

Η διασκέδαση στην Ανάφη είναι μία μοναδική εμπειρία την οποία δύσκολα θα ξαναζήσεις αλλού. Η ζωντανή, γνήσια ρεμπέτικη μουσική, με θέα το απέραντο Αιγαίο και το φεγγάρι όπου λαμπυρίζει στα νερά του, είναι κάτι που ενδεχομένως πρέπει να ζήσεις, ιδιαίτερα αν σε ενδιαφέρει να έχεις την εμπειρία μιας πραγματικής διασκέδασης σε ένα νησί συνώνυμο της αυθεντικής Ελλάδας.

Τις νύχτες λίγο πριν κοιμηθείς ακούς το κυκλαδίτικο άνεμο, που σου δίνει την αίσθηση ότι όλο το νησί είναι ζωντανό και σου μιλάει με μια μελωδία που μπαίνει στη ψυχή σου και γίνεται η δική σου μελωδία, της λύπης ή της χαράς, της νοσταλγίας ή του έρωτα, του αποχωρισμού ή της αγάπης. Έτσι κοιμάσαι κι έτσι ξυπνάς στην Ανάφη, στην αγκαλιά του τραγουδιού του ανέμου.

Την ημέρα έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις το μπάνιο σου στις ανέγγιχτες και παρθένες παραλίες του νησιού, οι οποίες σε προσκαλούν να γνωρίσεις τη φύση, να την αγαπήσεις και να γευτείς από την ελευθερία της. Από εκεί θα χορτάσεις τη θέα του υψηλού μονόβραχου της Ανάφης όπου έρχεται δεύτερος σε ύψος μετά το Γιβραλτάρ. Ίσως επίσης να επισκεφτείς το μοναστήρι στο Κάλαμο, το οποίο είναι κτισμένο επάνω στον αρχαίο, ελληνικό ναό του Απόλλωνα. Βέβαια λύπηση προκαλεί στον επισκέπτη το γεγονός ότι εκεί συναντά πεταμένους και σπασμένους κίονες από τον αρχαίο ναό, ανακατεμένους με μπάζα, τσιμέντο, και μεγάλες ξύλινες σανίδες, όπου υποδηλώνουν την έλλειψη σεβασμού ως προς το πολιτισμό μας, την έλλειψη μέριμνας από τους μοναχούς να προστατεύσουν αυτά τα μνημεία αλλά και την απουσία ενός οργανωμένου αρχαιολογικού χώρου στη περιοχή που κείτονται εγκαταλελειμμένοι οι κίονες, καθώς επίσης και την αυτονόητη ανάγκη ανασκαφής του χώρου προκειμένου να δει το φως ολόκληρος ο αρχαίος ναός, να προστατευτεί και να αποκατασταθεί έτσι εν μέρει το δίκαιο από τη κακομεταχείριση που είναι ορατό ότι υπέστη όλα αυτά τα χρόνια. Δυστυχώς ο ξένος επισκέπτης, που συνήθως τιμά το πολιτισμό μας περισσότερο από εμάς τους ίδιους, εισπράττει μια πολύ αρνητική εικόνα από τους πεταμένους και παρατημένους κίονες του αρχαίου ναού του Απόλλωνα στο μοναστήρι.

Η Ανάφη είναι ένας ξεχωριστός τόπος κι ένα πανέμορφο νησί, που σίγουρα θα κλείσεις με αγάπη στη καρδιά σου. Ενώ πάντα θα θυμάσαι και θα νοσταλγείς, τον απέραντο ορίζοντα της, τις ρεμπέτικες βραδιές της, αλλά και το μαγικό τραγούδι του ανέμου που σε νανουρίζει στην αγκαλιά του.

Keywords
Αναζητήσεις
αναφη ενα νησι παραμυθενιο
Τυχαία Θέματα