Αγωνία και προσδοκίες στο Μαξίμου για την Κύπρο

Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία και στην κυβέρνηση ευελπιστούν πως τελικά ακόμα και την ύστατη ώρα θα βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα της Κύπρου.

Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν πως η καθυστέρηση στη λήψη της όποιας απόφασης και η παράταση της αγωνίας με κλειστές τις τράπεζες ενδέχεται να δημιουργήσουν τετελεσμένα που πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να ανατραπούν για αυτό και η αγωνία

τους να βρεθεί άμεσα λύση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου κάνουν λόγο για μια ,ουσιαστικά , αχαρτογράφητη περιοχή καθώς δεν έχει υπάρξει κανένα ανάλογο προηγούμενο ενώ ο Αντώνης Σαμαράς ακόμα και στους πιο κοντινούς του συνεργάτες αποφεύγει να προχωρήσει σε οποιαδήποτε πρόβλεψη για το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως το μήνυμα στήριξης προς την Κύπρο είναι σαφές και διαρκές με την κυβέρνηση να ξεκαθαρίζει πως θα σεβαστεί την όποια λύση αποφασισθεί. Μάλιστα από το οικονομικό επιτελείο υπενθυμίζουν πως η Αθήνα τάχθηκε στο πλευρό της κυπριακής κυβέρνησης και κατά τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ όσο και μετά.

Το σίγουρο είναι πάντως πως η Αθήνα δεν έχει ακόμα κατανοήσει τη σκοπιμότητα της κίνησης του Νικου Αναστασιάδη να απορρίψει το αρχικό σχέδιο της Τρόικας για φορολόγηση των καταθέσεων πάνω από τις 100 χιλιάδες ευρώ ζητώντας να υποστούν μειώσεις και τα μικρότερα ποσά.

Πάντως είναι βέβαιο πως το τραπεζικό σύστημα στη Λευκωσία δεν πρόκειται ποτέ να είναι το ίδιο , ενώ θεωρείται αδύνατο η χώρα να αποτελέσει και πάλι πόλο έλξης ξένων καταθετών.

Οποια και αν είναι πάντως η κατάληξη των διαπραγματεύσεων, από το Μέγαρο Μαξίμου διαβεβαιώνουν πως η ελληνική οικονομία είναι θωρακισμένη καθώς έχουν διασφαλισθεί οι απαραίτητοι πόροι μέσω του δανεισμού , ενώ την ίδια ώρα ισχυρό παραμένει και το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα.Το οικονομικό επιτελείο έχει μάλιστα ήδη προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε, αν τελικά χρειαστεί, οι κυπριακές τράπεζες που βρίσκονται στη χώρα μας να απορροφηθούν από ελληνικές.Ο Αντώνης Σαμαράς θεωρεί πάντως πως η Αθήνα δεν πρέπει να ξεφύγει από το στόχο της που είναι η επίσπευση των αλλαγών και των μεταρρυθμισεων και φυσικά η εξεύρεση ενός κοινού τόπου με την Τρόικα η οποία και θα βρίσκεται στην Αθήνα στις 4 Απριλίου.
Keywords
Τυχαία Θέματα