Αυξάνονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην Ελλάδα

Με νέα χρέη μισθωτών, συνταξιούχων, ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρήσεων φορτώθηκαν μέσα σε μόλις έναν μήνα τα ταμεία των εφοριών, γεγονός που, όπως παραδέχονται υπηρεσιακοί παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, δυσχεραίνει περαιτέρω τη διαπραγματευτική θέση της ελληνικής πλευράς αφενός για την ανάθεση της είσπραξης του Τέλους Ακινήτων στις εφορίες αφετέρου για την ελάφρυνση κάποιων κατηγοριών ιδιοκτητών.

Μέσα

στο Φεβρουάριο το υπουργείο Οικονομικών είδε να καθίστανται ληξιπρόθεσμα 1,3 δισ ευρώ, κυρίως από τη δεύτερη δόση του ΦΑΠ για το 2010 και από την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος για το 2012. Αυτά προστίθενται στα 55,3 δισ ευρώ των οφειλών έως 31/12/2012 εκ των οποίων οι εφορίες κατάφεραν να εισπράξουν τον περασμένο μήνα μόλις 432 εκατ. ευρώ.

Ως ωρολογιακή βόμβα χαρακτηρίζεται το ότι το 20% των υπόχρεων ΦΠΑ, δηλαδή περίπου 215 χιλιάδες φορολογούμενοι, δεν υπέβαλαν περιοδική δήλωση ούτε απέδωσαν τον αναλογούντα φόρο.

Τη διαπραγματευτική θέση του οικονομικού επιτελείου επιβαρύνει και η προφανής αδυναμία των ελεγκτικών υπηρεσιών να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της Τρόικας.

Με τη συμπλήρωση του 2μηνου ολοκληρώθηκαν μόλις 18 τακτικοί έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις, όταν ο στόχος του 6μηνου είναι 330 και άλλοι 85 προσωρινοί έλεγχοι όταν ο στόχος του 6μηνου είναι 85, ενώ όσον αφορά στους αυτοαπασχολούμενους και στα άτομα μεγάλου πλούτου ολοκληρώθηκαν 58 έλεγχοι, όταν ο στόχος του 6μηνου είναι 1.200.

Οι δείκτες αδυναμίας πληρωμής φόρων είναι πολύ πιθανόν να επιδεινωθούν, εάν λάβει κανείς υπόψιν το ότι τα φορολογικά βάρη το 2013 θα αυξηθούν περαιτέρω. Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι Έκθεση του ΟΟΣΑ κατατάσσει την Ελλάδα στη δεύτερη θέση της κλίμακας με το μεγαλύτερο βάρος στις οικογένειες, λόγω της μείωσης ή κατάργησης φοροαπαλλαγών.

Στην Ελλάδα φόρος εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές ανέρχονται στο 43% του εργασιακού κόστους, ενώ προηγείται η Γαλλία με 43,1%. Η μέση επιβάρυνση στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 26,1% και στη Γερμανία 34,2%.

Η γκρίζα εικόνα συμπληρώνεται από την έρευνα του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας, που κατατάσσει την Ελλάδα στην 3η θέση των πιο φτωχών ευρωπαϊκών χωρών, μένοντας πίσω μόνο από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ο κίνδυνος φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού αφορά στο 31% του πληθυσμού της Ελλάδας, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 24%.

Keywords
Τυχαία Θέματα