Αυτό είναι το επικαιροποιημένο Μνημόνιο της Κύπρου

Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο έχει κοινοποιηθεί τόσο στο Υπουργικό Συμβούλιο όσο και στα πολιτικά κόμματα και το περιεχόμενό του δημοσιεύεται σήμερα στα ΜΜΕ της Κύπρου.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι στο Μνημόνιο καταγράφεται

η πρόοδος που έχει σημειωθεί σε τομείς όπως ο χρηματοπιστωτικός τομέας, σημειώνοντας ότι υπάρχουν περιορισμένες επιμέρους αλλαγές. Κάποιες από αυτές, ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης ζητήθηκαν από τη Λευκωσία και αφορούν μικρές παρατάσεις και χρονικά περιθώρια. Ο κ. Γεωργιάδης είπε ακόμη πως σε ό,τι αφορά το συνταξιοδοτικό σε σύγκριση με το προηγούμενο σχέδιο μεσολάβησε η διεξαγωγή αναλογιστικής μελέτης, την οποία έχει ελέγξει και η Τρόικα και επιβεβαίωσε ότι για την ώρα δεν προκύπτει ανάγκη για νέα μέτρα σε σχέση με αυτό το θέμα.

Καταρχήν σε ότι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, υπάρχει πλέον ένας ξεκάθαρος οδικός χάρτης με χρονικό ορίζοντα τον Ιανουάριο του 2014 όπου το Υπουργικό Συμβούλιο καλείται να υιοθετήσει το πλάνο ιδιωτικοποιήσεων και το νομικό πλαίσιο. Η Υπουργική επιτροπή θα πρέπει πρώτα να εξετάσει τη λίστα των ημικρατικών οργανισμών οι οποίοι είτε θα πωληθούν είτε θα αναδιαρθρωθούν. Στη συνέχεια θα πρέπει να γίνει καταγραφή των ακινήτων τα οποία θα ιδιωτικοποιηθούν. Μέχρι το 4ο τετράμηνο του 2013 θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή σχετική νομοθεσία η οποία θα ρυθμίζει τη δημιουργία και λειτουργία των ημικρατικών και θα ενισχύει την εποπτεία τους από το κράτος.

Το πλάνο θα περιλαμβάνει την ιδιωτικοποίηση της Cyta της Αρχής Ηλεκτρισμού και της Αρχής Λιμένων καθώς και άλλων κρατικών πόρων. Μέσω του νομοθετικού πλαισίου θα εξασφαλίζεται η παροχή των αγαθών και υπηρεσιών από τους ιδιωτικοποιημένους πλέον οργανισμούς.

Σε ότι αφορά τα ενεργειακά, το μνημόνιο διαψεύδει όσους έσπευσαν να κάνουν λόγο για έλεγχο του φυσικού αερίου από την τρόικα, καθώς γίνεται ξεκάθαρη αναφορά ότι ο απόλυτος έλεγχος ανήκει στην κυβέρνηση. Αυτό που ζητείται είναι ένα σαφές πλάνο το οποίο θα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που αφορούν τις απαραίτητες επενδύσεις, τα κόστη και τις υποδομές που θα χρειαστούν για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου. Σε αυτό προστίθεται και μια έκθεση για τα πιθανά ρίσκα.

Σε αναφορά σχετικά με το τερματικό υγροποίησης, η τρόικα τονίζει ότι στις όποιες αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι δημοσιονομικοί στόχοι μέχρι το 2016, όπως αυτοί τίθενται στο μνημόνιο. Δηλαδή μας ζητεί να μην ξεφύγουμε δαπανώντας χρήματα τα οποία θα ανατρέψουν τους δημοσιονομικούς στόχους. Τονίζεται επίσης η ανάγκη δημιουργίας ενός ισχυρού νομοθετικού πλαισίου το οποίο θα διασφαλίζει τη διαφάνεια και την αποδοτικότητα της δομής που αφορά τον τομέα της ενέργειας.

Keywords
Τυχαία Θέματα