To πρώτο debate που άλλαξε την Ιστορία (video)

Twitter@EmOikonomidis

Το Σικάγο είναι πέρα και πάνω από ιστορικές συγκυρίες, η Πόλη των Ανέμων. Εσχάτως, είναι η πόλη από την οποία προέρχεται ο Μπαράκ Χουσεϊν Ομπάμα, πρώτος Αφροαμερικανός Πρόεδρος των ΗΠΑ. Ας μην γελιόμαστε ωστόσο. Η άλλοτε πόλη των γκάνγκστερς, στην Πολιτεία του Ιλινόις, θα μείνει καρφιτσωμένη στις αφηγήσεις της Ιστορίας, ως η όλη του Μάικλ Τζόρνταν και των Μπουλς. Δηλαδή του μεγαλύτερου αθλητή όλων των εποχών, σε κάθε άθλημα. Ενός αθεράπευτα γεννημένου νικητή, που τόλμησε να αψηφίσει τη βαρύτητα και την κοινή

λογική.

Για να καταλάβει στη συνέχεια πως, μονάχα αν παραμέριζε τον εγωισμό του, και προσγείωνε την αυταπόδεικτη υπεροχή του έναντι κάθε άλλου συμπαίκτη και αντιπάλου, θα κατάφερνε να γίνει πρωταθλητής. Μόνιμος. Και έτσι έκανε, φροντίζοντας να κάνει καλύτερους όσους βρίσκονταν γύρω του.

Η πόλη του Μάικλ Τζόρνταν λοιπόν, κατέχει ακόμη μια πρωτιά σε tipping points της Ιστορίας: Σαν σήμερα, στις 26 Σεπτεμβρίου του 1960, στα στούντιο του CBS στο Σικάγο φιλοξενήθηκε το πρώτο debate πολιτικών που μεταδόθηκε ποτέ από την τηλεόραση. Το debate που… καθυστέρησε την έλευση του Ρίτσαρντ Νίξον στον Λευκό Οίκο, ανοίγοντας δρόμο για τη δυναστεία του Κάμελοτ, και τη θυελλώδη πορεία του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι προς την εξουσία.

Εκείνο το debate έπαιξε τον πλέον καθοριστικό ρόλο, για μια εκλογική αναμέτρηση που ήταν θρίλερ, κρίθηκε σε ελάχιστες ψήφους υπέρ του Κένεντι, και μονάχα με τις προεδρικές εκλογές του 2000 μπορεί να συγκριθεί. Τότε δηλαδή που η… Φλόριντα, με Κυβερνήτη τον Τζεμπ Μπους, ανέδειξε Πρόεδρο των ΗΠΑ τον αδελφό του, Τζορτζ W Μπους, σε πείσμα της ετυμηγορίας του εκλογικού σώματος της Αμερικής, που είχε δώσει πλειοψηφία μέσω της λαϊκής ψήφου στον Αλ Γκορ.

Σύμφωνα με τον εκ υστέρων ανάγνωση των επιμέρους παραμέτρων του debate, ο Κένεντι επένδυσε στο πλεονέκτημα της εικόνας του ίδιου έναντι του Νίξον, ενώ για παράδειγμα όσοι δεν είδαν, αλλά άκουσαν στο ραδιόφωνο του debate, έμειναν με την εντύπωση ότι νικητής είχε αναδειχθεί ο προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών.

Από τότε, τα debates μπήκαν… με το ζόρι στην πολιτική καθημερινότητα λαών και κοινωνιών. Στην Ελλάδα, όπως και πολλά άλλα πράγματα, άργησαν χαρακτηριστικά, ποιός θα ξεχάσει ωστόσο το debate των εθνικών εκλογών του 1996, τότε που ο Μιλτιάδης Έβερτ βρέθηκε απέναντι στον Κώστα Σημίτη, με συντονιστή τον… μετέπειτα υπουργό των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Πέτρο Ευθυμίου.

Στην ορθή ανάγνωσή τους βέβαια, τα debates δεν θα έπρεπε να δίνουν νίκες. Να εκπλήσσουν και να αιφνιδιάζουν. Αλλά να επιβεβαιώνουν. Και να σφραγίζουν ένα συμπέρασμα στο οποίο οι κοινωνίες θα όφειλαν να έχουν καταλήξει νωρίτερα, σχετικά με τους πολιτικούς ηγέτες που διεκδικούν την εμπιστοσύνη τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα