«Peerluskoni»: Ειρωνείες κατά Στάινμπρουκ για δηλώσεις περί κλόουν

Ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την Καγκελαρία Peer Steinbrück τα κατάφερε: Για άλλη μια φορά συγκέντρωσε πάνω του την προσοχή για όλους τους λάθος λόγους. Οι χαρακτηρισμοί του περί «κλόουν» με αποδέκτες τον Silvio Berlusconi και τον Beppe Grillo προκάλεσαν την ματαίωση του ραντεβού του με τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Giorgio Napolitano και επιπλέον καλείται τώρα να αντιμετωπίσει και τον εγχώριο χλευασμό για τη νέα

λεκτική του αμετροέπεια. Ο πολιτικός του FDP Volker Wissing, μιλώντας στην Handelsblatt, δεν άργησε να ανταποδώσει τις γλωσσικές επινοήσεις του … σεσημασμένου γλωσσοπλάστη Steinbrück αποκαλώντας τον «Peerluskoni».

Το όνομα Silvio Berlusconi δεν είναι ιδιαίτερα αγαπητό στο Βερολίνο και ο πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας δεν χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης ανάμεσα στο γερμανικό κοινό. Ο Wissing με τον χαρακτηρισμό Peerluskoni και την ταύτιση του Steinbrück με έναν εκ των, κατά τον ίδιο, «κλόουν» είναι βέβαιο ότι δεν προκαλεί ευφορία στον «γκαφατζή» υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών. Η λέξη Peerluskoni συνοδεύθηκε μάλιστα και από ουσιώδη κριτική: Με τους ανοίκειους χαρακτηρισμούς του ο Steinbrück αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια της εξωτερικής πολιτικής της Γερμανίας.

Ο τελευταίος όμως, εμφανίζεται «ξεροκέφαλος», όπως συνήθως. «Ό,τι είπα, είπα», σχολίασε, χωρίς να ζητήσει συγνώμη.

Ο Napolitano από την πλευρά του μίλησε στην Bild και ανέφερε ότι του τηλεφώνησε ο Steinbrück εξηγώντας του ότι δεν είχε καμία πρόθεση να προσβάλλει. Ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε, μετά από αυτές τις δηλώσεις η συνάντησή τους δεν ήταν πλέον δυνατό να πραγματοποιηθεί.

Κριτική δέχεται ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών και από στελέχη του ίδιου του κόμματός του. Ένας εξ αυτών, ο Peter Friedrich, δήλωσε ότι δεν πρέπει να παίρνει κανείς επιπόλαια το εκλογικό αποτέλεσμα της Ιταλίας και ότι αυτά «δεν έχουν τίποτα το κωμικό». Το ίδιο και ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Martin Schulz, ο οποίος, μετά τις πλείστες δικές του παρεμβάσεις, ζήτησε σεβασμό στη βούληση του ιταλικού λαού.

Το γεγονός είναι ότι, παρά τις γενικές παραινέσεις, ο Peer Steinbrück αδυνατεί να αποφύγει τις «γκάφες» και συνεχίζει να χαρίζει στην Καγκελάριο Angela Merkel πολύτιμες ανάσες ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου, σε μια εποχή μάλιστα που η κρίση στην ευρωζώνη δείχνει να (την) απειλεί με επανεμφάνιση.

Keywords
Τυχαία Θέματα