“Mύλος” με τις φορολογικές δηλώσεις

Καθυστέρηση τουλάχιστον 15 ημερών φέρνει στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, η ετεροχρονισμένη ταχυδρόμηση των βεβαιώσεων αποδοχών σε περίπου 600 χιλιάδες συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, ενώ ακόμα και οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, του ΟΓΑ και του ΝΑΤ, που έχουν ανεβάσει σε ηλεκτρονική μορφή τις βεβαιώσεις, θα πρέπει να περιμένουν

έως τις αρχές του επόμενου μήνα προκειμένου να τις πάρουν από τα ΚΕΠ, εφόσον δεν έχουν πρόσβαση στο Ίντερνετ.

Τον… ταχυδρόμο θα πρέπει να περιμένουν ακόμα και οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, αφού ούτε καν οι δικές τους βεβαιώσεις δεν στάθηκε δυνατόν να καταχωρηθούν αυτομάτως και ηλεκτρονικά στη βάση δεδομένων του ΚΕΠΥΟ άρα και να προσυμπληρωθούν τα εν λόγω Ε1.

Παρά την ηλεκτρονική ανάρτηση του Εγχειριδίου Οδηγιών για τη συμπλήρωση του Ε1, παραμένουν, πάντως, αναπάντητα τα ερωτήματα που αφορούν στο εάν και πώς θα αναγραφούν οι τόκοι καταθέσεων, όπως επίσης το πώς θα παραλάβουν οι φορολογούμενοι τις σχετικές βεβαιώσεις, καθιστώντας σχεδόν βέβαιη τη παράταση της καταληκτικής προθεσμίας της 30ης Ιουνίου.

Με βάση τις οδηγίες του Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων, είναι υποχρεωτική η αναγραφή όλων των εισοδημάτων, δηλαδή ακόμα και τα αυτοτελώς φορολογούμενα και τα απαλλασσόμενα, όπως επίσης η αναγραφή του αριθμού παροχής ΔΕΗ όλων των κατοικιών και όχι μόνο της κύριας. Επισημαίνεται, επίσης, ότι όσοι δεν εισέπραξαν δεδουλευμένες αποδοχές έτους 2012 θα υποβάλουν δήλωση χωρίς τις ανείσπρακτες αποδοχές.

Την ίδια ώρα, με Απόφαση του Γ. Μαυραγάνη, ορίζεται ότι όσοι ιδιοκτήτες δεν επιβαρύνονται με ΦΑΠ για το 2010 μπορούν να λάβουν γνώση της περιουσιακής κατάστασης και της φορολογητέας αξίας των ακινήτων τους αποκλειστικά μέσω ΚΕΠΥΟ, ενώ τα εκκαθαριστικά θα αναρτηθούν από τις 29 του μήνα. Στην περίπτωση που χρειάζονται διορθώσεις στα στοιχείων των ακινήτων ή στη φορολογητέα αξία, αυτές μπορούν να γίνουν έως τις 31 Ιουλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα