Junge Welt: Τρόμος στην Ελλάδα από τη Χρυσή Αυγή

Την ενδυνάμωση του φασισμού, όπως τον χαρακτηρίζει, με όχημα την Χρυσή Αυγή και την βία της κατά μεταναστών και αριστερών, περιγράφει και στηλιτεύει η αριστερών πεποιθήσεων γερμανική εφημερίδα Junge Welt, που εκδίδεται από το 1947.

Η εφημερίδα αναφέρεται στην μαρτυρία μετανάστη από το Αφγανιστάν, ο οποίος μοιράζει χάρτες στους συμπατριώτες του με κόκκινες γραμμές, που χαράσσουν συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Παρόμοιες εμπειρίες είχε ζήσει και στην

χώρα του αλλά δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα τις ξαναζούσε στο κέντρο της Ευρώπης.

Εντός των περιοχών που είναι μαρκαρισμένες με κόκκινο μελάνι συμμορίες από νέους ασκούν βία και τρόμο εναντίον παντός, το οποίο δεν μοιάζει να είναι ελληνικό: Αλλοδαπών, μουσουλμάνων, αριστερών. Οι επιθέσεις ακολουθούν πάντα την ίδια νόρμα: Ομάδες μαυροντυμένων κουκουλοφόρων, εξοπλισμένοι με μπουκάλια, ρόπαλα και σιδερογροθιές κυνηγάνε μεμονωμένους ανθρώπους.

Όχημα της αύξησης ρατσιστικών και αντιαριστερών επιθέσεων είναι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο οργανισμός Χρυσή Αυγή, ο οποίος ανήλθε εντυπωσιακά μετά το ξέσπασμα της κρίσης. Το πρόγραμμά του είναι κλασικά φασιστικό και η εφαρμογή του ενισχύεται από την μεγάλη, διαρκώς αυξανόμενη επιρροή του στην ελληνική αστυνομία.

Στόχος της Χρυσής Αυγής, κατά την εφημερίδα, δεν είναι η δια εκλογών κατάληψη της εξουσίας, κάτι που θεωρείται δύσκολο να συμβεί, αλλά η πρόκληση επέμβασης του κράτους ή ακόμα και του στρατού. Φιλοξενούνται δηλώσεις του Ηλία Παναγιώταρου, ενώ το ρεπορτάζ κλείνει με την έμμεση ευχή να συνασπιστούν τα κόμματα της αριστεράς, μεταξύ αυτών και το ΚΚΕ, ώστε το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής να αντιμετωπιστεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα