FT: Έγγραφο-φωτιά για το Eurogroup

Δημοσίευμα των Financial Times φέρνει στο φως έγγραφο που διέρρευσε από την Σύνοδο του Eurogroup και φανερώνει τις σκιές στο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, ιδίως ως προς τον τρόπο που το ελληνικό χρέος θα μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ

ως το 2020.

Ήταν πολλά εκείνα που δεν ξεκαθαρίστηκαν από την δήλωση που δημοσίευσε το Eurogroup: εξ αυτών, η συνεισφορά του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων στο όλο πακέτο αλλά και το ποσό που αναλογεί στα κέρδη από την αγοραπωλησία ελληνικών τίτλων, που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μεταβιβάσει στην χώρα μας.

Αλλά υπάρχει και κάτι ακόμα, σημαντικότερο, που δεν ξεκαθαρίστηκε: πώς το ελληνικό χρέος θα μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ ως το 2020. Στην πράξη λοιπόν, οι υπουργοί οικονομικών απέτυχαν να συλλάβουν τα μέτρα που θα ρίξουν το ελληνικό χρέος σε αυτό το ύψος.

Το συμπέρασμα αυτό εξάγουν οι Financial Times από έγγραφο που έχουν στα χέρια τους και δημοσίευσαν σήμερα. Το κύριο μέρος του αποτελεί το κομμάτι υπό τον τίτλο: «Επίπεδο χρέους το 2020». Αυτό ήταν και το επίκεντρο των διαπραγματεύσεων μεταξύ των μελών της τρόικας. Όπως προκύπτει από το έγγραφο, το ελληνικό χρέος θα ανερχόταν, με τα τότε δεδομένα, σε 144% το 2020.

Στο σύνολο των «ανακουφιστικών» για το χρέος μέτρων, την μεγαλύτερη συμβολή -και με διαφορά- έχει το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων. Παρότι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι αγνοούν το πόσο μεγάλη θα είναι η αποταμίευση από την συναλλαγή αυτή, τα συμπεράσματα είναι εύγλωττα: Η Ελλάδα θα δανειστεί 10,2 δισ. ευρώ και ελπίζει να επαναγοράσει επαρκή αριθμό ομολόγων, ώστε να μειώσει το χρέος της κατά 11% ως το 2020. Με άλλα λόγια, περισσότερο από το μισό της προγραμματισθείσας μείωσης του χρέους θα έλθει από πρόγραμμα αβέβαιων αποτελεσμάτων.

Το επόμενο μεγάλο μέσο μείωσης του χρέους προέρχεται από τα έσοδα της ΕΚΤ. Ακόμα όμως και με όλα αυτά τα μέτρα, το επίπεδο του ελληνικού χρέους θα μειωθεί το 2020 μόνο ως το 126,6% του ΑΕΠ και όχι ως το 124% που ανακοινώθηκε την Δευτέρα. Με την κάλυψη της διαφοράς ασχολείται μέρος του εγγράφου που τιτλοφορείται «μέτρα έκτακτης ανάγκης» και αποτελεί γραφειοκρατική ετικέτα του ουσιαστικού «δεν έχουμε βρει ακόμα άκρη». Αυτό διαφαίνεται και από την υποσημείωση:

«Τα κράτη – μέλη της ευρωζώνης θα εξετάσουν περαιτέρω μέτρα και βοήθεια, μεταξύ αυτών και διμερή συγχρηματοδοτικά δομικά κεφάλαια και/ή περαιτέρω μείωση του επιτοκίου στα ελληνικά δάνεια, αν χρειαστεί, ώστε να επιτευχθεί η επιπλέον αξιόπιστη και βιώσιμη μείωση του ελληνικού χρέους/ΑΕΠ, όταν η Ελλάδα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα …

Αυτό σημαίνει ουσιαστικά, ότι, αν η Ελλάδα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα εξετάσουν περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, ενώ αξιωματούχοι εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο πριν το 2015. Ο λόγος είναι προφανώς οι γερμανικές εκλογές.

Όπως προδίδει η υποσημείωση, ένα από τα μέτρα που θα εξετασθούν το 2014 είναι η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων στα δάνεια. Δεδομένου ότι αυτά είναι ήδη πολύ χαμηλά, οποιαδήποτε

Keywords
Τυχαία Θέματα