@ Το «προικοσύμφωνο» του 2013

# Μια και δεν τα έχουμε πει εντός του νέου έτους, ας συνοψίσουμε μερικά πρακτικά θέματα, χωρίς να αναφερθούμε στις πολιτικές τους προεκτάσεις.

# Γερμανία και Ελλάδα -όσο κι αν φαίνεται παράδοξο- θα καθορίσουν σε σημαντικό βαθμό τα φετινά βήματα της Ευρωζώνης (οι ιταλικές εκλογές προφανώς αποτελούν επίσης καθοριστικό παράγοντα, στον οποίο θα αναφερθούμε ξεχωριστά στο άμεσο μέλλον).

# Η περίπτωση να προχωρήσει

από φέτος αποτελεσματικά η ενίσχυση του κεντρικού χαρακτήρα της ΕΖ προ των γερμανικών εκλογών είναι τόσο πιθανή, όσο να… χάσει η Μέρκελ από τους σοσιαλιστές. Με τους οποίους βέβαια πιθανότατα θα συνεργαστεί προκειμένου να μη «χρεωθεί» μόνη της τις επικείμενες δύσκολες αποφάσεις.

# Ακόμη και ο Κεντρικός Τραπεζικός Μηχανισμός Εποπτείας, ο οποίος έχει συμφωνηθεί, δεν πρόκειται να πάρει την τελική του μορφή προ του 2014. Αναμενόμενο και ήδη αποφασισμένο.

# Την ίδια ώρα, η Ελλάδα -υπό στενή παρακολούθηση- καλείται (και) να αυτενεργήσει προκειμένου να φτάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα και αναπτυξιακή τροχιά. Αυτό ακούγεται ενδεχομένως ως ανέκδοτο αν αναλογιστεί κανείς λ.χ. τα σημερινά ποσοστά της ανεργίας. Ωστόσο, μηδέ προ του τέλους (του έτους) μακάριζε.

# Προφανώς και τα 52,5 δις ευρώ της τρέχουσας δόσης δεν αρκούν για να προχωρήσουμε σε σημαντικές δημόσιες επενδύσεις. Το στοίχημα είναι να βρεθούν σοβαρά ιδιωτικά κεφάλαια. Λυπάμαι για την απαισιοδοξία μου, αλλά για την ώρα δεν τα βλέπω. Για την ακρίβεια, ο μόνος που επισταμένως ισχυρίστηκε την τελευταία διετία ότι τα… έχει δει είναι ο Τσάκας.

# Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες, γενικώς. (Παρεμπιπτόντως, ο πρωθυπουργός στέλνει -αρχικώς;- τον ΥΠΕΚΑ στα Εμιράτα, αντί να ταξιδέψει ο ίδιος. Σημεία των… αραβικών καιρών;)

# Σε κάθε περίπτωση, η Ελληνική Κυβέρνηση κέρδισε αυτό που επί των τελευταίων μηνών της διακυβέρνησης ΓΑΠ έμοιαζε ανέκδοτο: Το δικαίωμα να διεκδικήσει καλύτερη μοίρα στον ήλιο.

# Με μία βασική επισήμανση: Καλείται να το πετύχει την ώρα που τίθενται σε ταυτόχρονη εφαρμογή τα μέτρα της αναθεώρησης του μνημονίου στο σύνολό τους.

# Προφανώς και η ΕΖ έχει αποφασίσει να διατηρήσει την Ελλάδα στις τάξεις της. Άλλωστε με την εκταμίευση της τελευταίας δόσης, δεν την στήριξε απλώς. Μάλλον την παντρεύτηκε. Κι αυτήν και την Οικονομία της και το «ανεπιθύμητο» κατεστημένο της. Και θα κληθεί εκ νέου, πιθανότατα μετά τα μέσα του 2014, να ξαναπληρώσει τη «νύφη».

# Η οποία ως τότε οφείλει να δείξει χαρακτήρα και να επιδείξει κάποια «προίκα».

# Ενδιαφέρουσα η χρονιά που ξεκίνησε. Υπομονή και… καλό κουράγιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα