Υποψήφιος για πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ο Αλ. Τσίπρας

Την θέση του προέδρου του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς διεκδικεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, θέση που θα του δώσει τη δυνατότητα να διεκδικήσει την προεδρεία της Κομισιόν.

Στην ατζέντα των συναντήσεων που θα έχει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με την ηγεσία του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς

στις Βρυξέλλες, αναμένεται να τεθεί το θέμα, ενώ πλέον και οι συναντήσεις που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τον πρόεδρο της σοσιαλιστικής ομάδος Χάνες Σβόμποντα αποκτούν συμβολικό χαρακτήρα.

Το θέμα από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ είχε συζητηθεί στις αρχές του καλοκαιριού, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας να χτιστεί το προφίλ ενός ευρωπαϊκού ηγέτη, ενώ οι συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο φαίνεται ότι προχώρησαν και ήρθε η ώρα να τεθεί επί τάπητος το θέμα.

Στα συν του κ. Τσίπρα είναι το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μοναδικό κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς με τη μεγαλύτερη απήχηση στη χώρα του διεκδικώντας για πρώτη φορά στην ευρωπαϊκή ιστορία την κυβέρνηση, ενώ η αναγνωρισιμότητα του παγκοσμίως είναι σε υψηλά επίπεδα.

Ενδεικτική είναι η αναφορά του Ραούλ Κάστρο στην κηδεία του Τσάβες πέρυσι την Άνοιξη στο Καράκας ο οποίος βλέποντας τον κ. Τσίπρα αναφώνησε «εσύ είσαι ο πρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος που όλοι περιμένουμε να νικήσει».

Οι ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου θα διεξαχθούν με μία διαδικασία που εφαρμόζεται για πρώτη φορά: Ο πρόεδρος της Κομισιόν – και διάδοχος του Μπαρόζο – θα εκλεγεί από τους ευρωπαίους πολίτες και δεν θα οριστεί από τις κυβερνήσεις, γεγονός που ενισχύει σημαντικά τη θέση του προέδρου της Κομισιόν με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους υποψηφίους.

Η όποια απόφαση πάντως του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, παρότι οι πληροφορίες επιμένουν ότι έχει παρθεί, δεν θα ανακοινωθεί τώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα