Βρίσκουν εμπόδια οι νέες συμβάσεις για τον μοριακό έλεγχο του αίματος

Σύγχυση επικράτησε για ακόμα μια φορά λίγο πριν υπογράφουν οι νέες συμβάσεις για την προμήθεια αντιδραστηρίων του μοριακού έλεγχου του αίματος.

Πρόκειται για τις συμβάσεις οι οποίες δεν αγγίζουν ούτε το μισό κόστος των προηγούμενων που είχαν υπογραφεί για να καλύψουν την προηγούμενη 5ετια.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Ελλάδα λόγω των προηγούμενων συμβάσεων πλήρωνε ακριβότερα από όλες τις χώρες της Ευρώπης τον μοριακό έλεγχο αίματος, καθώς συνολικά κόστιζε 30 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ενώ οι νέες συμβάσεις θα κοστίσουν

13 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρουν πηγές του koutipandroas.gr για διάφορους γραφειοκρατικούς λόγους οι συμβάσεις αναμένεται να υπογράφουν τον Νοέμβριο ενώ οι προηγούμενες ελειξαν μόλις χθες.

Αυτό προκαλεί ένα εμπόδιο στην προμήθεια αντιδραστηρίων ωστε να πραγματοποιείται έλεγχος στο αίμα του 3 ενδιάμεσους μήνες.

Το υπουργείο πρότεινε να γίνουν 3μηνες συμβάσεις με τις δυο εταιρείες που προμηθεύουν τα κέντρα αιμοδοσίας με αντιδραστήρια, ωστόσο η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Συμβάσεων ακύρωσε την πρόταση καθώς δεν πληρούσαν τις προυποθέσεις.Αλλώστε αν οι τρίμηνες συμβάσεις γινονταν ως επέκταση των προηγούμενων θα κοστίζαν όσο οι νέες ετήσιες. Δηλαδή για 3 μήνες οι προμηθεύτριες εταιρείες θα έπερναν σχεδόν 13 εκατομμύρια όσα προβλέπουν δηλαδή οι νέες που θα υπογραφούν τον Νοέμβριο.

Η ακύρωση από την πλευρά του ανεξάρτητης αρχής δημοσίων συμβάσεων προκάλεσε αντιδράσεις και πιέσεις από την πλευρά των πολυμεταγγιζόμενων ατόμων γεγονός που έφερε πάλι στο τραπέζι -σύμφωνα με πήγες του koutipandoras.gr- το ενδεχόμενο να παραταθούν οι παλιές υπερκοστοβόρες συμβάσεις αντί να υπογράφουν οι νέες από την αρχή με τους νέους οικονομικούς ορούς.

Έτσι βάζοντας ακόμα μια φορά “μπροστά” τα πολυμεταγγιζόμενα άτομα και με τον κινδυνους από τις μεταδιδόμενες ασθενείς ή από τα κουνούπια -δολοφόνους να παραμονεύουν ενδέχεται να ασκηθεί όση πίεση χρειάζεται ώστε εταιρείες αλλά και εμπλεκόμενοι στο χώρο του αίματος να μην βγουν χαμένοι για ακόμα μια φορά.

Keywords
Τυχαία Θέματα