Βόμβες Ερντογάν: «Δεν είναι τρομοκράτες η Χαμάς» – Δεν θα πάει στο Ισραήλ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε σήμερα ότι ματαιώνει όλα τα σχέδια επισκέψεών του στο Ισραήλ, παρά την πρόσφατη προσέγγιση των δύο χωρών.

«Είχαμε σχέδια να επισκεφθούμε το Ισραήλ, αλλά ματαιώθηκαν. Δεν θα πάμε», είπε απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα της Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι εκμεταλλεύθηκε τις καλές προθέσεις της Τουρκίας.

Ο Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη.

Αναφερόμενος στην οργάνωση Χαμάς δήλωσε ότι δεν αποτελεί τρομοκρατική οργάνωση, αλλά «ομάδα απελευθερωτών που προστατεύουν την γη τους».

BREAKING — Erdogan says Hamas isn’t a terror group but patriotic organisation that defends its territories and people.

• “They are the warriors (mujahids)” he says. “We aren’t indebted to Israel. But the West is.”

• “I won’t visit Israel”

pic.twitter.com/IRtp5x8eML

— Ragıp Soylu (@ragipsoylu) October 25, 2023

Σχεδόν 600.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε 150 εγκαταστάσεις της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ τουλάχιστον 40 δομές της υπηρεσίας έχουν επηρεαστεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, ανακοίνωσε σήμερα μέσω της πλατφόρμας X.

“Τα καταφύγιά μας είναι γεμάτα τέσσερις φορές πάνω από τη χωρητικότητά τους — πολλοί άνθρωποι κοιμούνται στους δρόμους καθώς οι υπάρχουσες υποδομές είναι υπερπλήρεις”, τόνισε η UNRWA.

Ενώ ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες Τρίτη το βράδυ ότι μέλη του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς προσπάθησαν να παρεισφρήσουν στην ισραηλινή επικράτεια διά θαλάσσης.

Κατά την ίδια πηγή, δυνάμεις του πολεμικού ναυτικού εντόπισαν δύτες του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος και απέτρεψαν την επίθεση.

Μέλη των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ σκόπευαν να περάσουν βόρεια κατά μήκος των ακτών και να επιτεθούν στο κιμπούτς Ζικίμ, πάντα σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό. Οι δυνάμεις του διεξάγουν έρευνες στην περιοχή, πρόσθεσε.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για σφοδρά πυρά και νεκρούς μαχητές της Χαμάς, χωρίς να διευκρινίσουν τον αριθμό τους.

Ο ισραηλινός στρατός συμπλήρωσε πως έπληξε «στρατιωτικό (σ.σ. κτιριακό) συγκρότημα» από όπου κατ’ αυτόν είχαν αναχωρήσει οι μαχητές που σχεδίαζαν να επιτεθούν στην κοινότητα εποίκων.

Keywords
Τυχαία Θέματα