Βασίλης Ρόκος: Η πρόληψη είναι η απάντηση στην εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων

Αυτό που συνέβη στη Θεσσαλία δεν έχει προηγούμενο, καθώς οι πρόσφατες πλημμύρες δημιουργούν ένα πλέγμα ασύμμετρων προβλημάτων.

Το πρόβλημα της χώρας εναπόκεινται στο γεγονός ότι όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν επένδυσαν στην πρόληψη των φαινομένων, που θα βοηθούσε στη διαχείριση και θα ήταν ευκολότερη η αποκατάσταση των ζημιών.

Είναι σαφές και κοινά αποδεκτό ότι τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα ήταν ισχυρά σε ένταση και σε διάρκεια, αυτό όμως δε σημαίνει ότι οι όποιες υποδομές έπρεπε να καταστραφούν και

να μην αντέξουν, αφού όλοι γνωρίζουμε ότι οι κατασκευαστές παραδίδουν ασφαλή έργα. Η χώρα πρέπει να θωρακιστεί και για αυτό το λόγο οφείλουμε ως πολιτικά πρόσωπα να καταθέσουμε προτάσεις και όχι να κάνουμε μόνο διαπιστώσεις.

Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να ορισθεί ως επικεφαλής, ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, το οποίο θα επιβλέψει και θα οργανώσει την αποκατάσταση των ζημιών στις περιοχές που υπέστησαν ανυπολόγιστες καταστροφές. Ακόμη θα μπορούσε να συσταθεί ένα νέο Υπουργείο, το οποίο θα είχε μοναδικό αντικείμενο την ολοκλήρωση της αποκατάστασης των ζημιών από την φονική κακοκαιρία.

Οι προτάσεις της «ΣΥΝ-εργασίας» για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων

Ως υποψήφιος περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας, έχω την πρόθεση να δώσω προτεραιότητα στα αντιπλημμυρικά έργα, καθώς η προστασία των πολιτών από τις πλημμύρες είναι ένας από τους βασικούς μου στόχους. Οι προτάσεις του προγράμματος της «ΣΥΝ-εργασίας» περιλαμβάνουν:

Αναβάθμιση και συντήρηση υπαρχόντων υδρολογικών έργων: Βελτίωση και επέκταση των υδρολογικών έργων όπως φράγματα, υδρομονάδες και χειμάρρους, προκειμένου να αυξηθεί η αποθηκευτική ικανότητα των υδάτινων πόρων και να μειωθεί ο κίνδυνος πλημμυρών.

Δημιουργία αποστραγγίσεων και υδροκαλλιεργειών: Κατασκευή αποστραγγιστικών έργων και υδροκαλλιεργειών σε περιοχές με υψηλό κίνδυνο πλημμύρας. Αυτό θα βοηθήσει στην απομάκρυνση των υδάτων και στην αποφυγή πλημμυρών.

Συνεργασία με τοπικές αρχές και εμπλεκόμενα φορείς: Στενή συνεργασία με τις τοπικές αρχές, τους φορείς και τις ενδιαφερόμενες οργανώσεις για τη σχεδίαση και υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων.

Ενίσχυση του συστήματος προειδοποίησης: Βελτίωση του συστήματος προειδοποίησης για πλημμύρες, ώστε οι πολίτες να λαμβάνουν έγκαιρες και ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τις προσεχείς πλημμύρες και να μπορούν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση: Προγράμματα εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και τη διαχείριση των πλημμυρών. Ενημέρωση των πολιτών για τους κινδύνους των πλημμυρών, τα μέτρα προστασίας και τον τρόπο αντίδρασης κατά τη διάρκεια μιας πλημμύρας. Επίσης, θα επιδιώξουμε να ενσωματώσουμε την πλημμυρική προστασία στα εκπαιδευτικά προγράμματα των σχολείων και να προωθήσουμε εκπαιδευτικές εκδηλώσεις και εκστρατείες ευαισθητοποίησης.

Αειφόρος διαχείριση των υδάτινων πόρων: Αειφόρος διαχείρισης των υδάτινων πόρων στην περιοχή μας. Αυτό περιλαμβάνει την προώθηση της αποδοτικής χρήσης του νερού, την προστασία των υδρολογικών οικοσυστημάτων και την προώθηση της βιώσιμης γεωργίας και υδροκαλλιέργειας.

Συνεργασία με εθνικούς και διεθνείς φορείς: Συνεργασία με εθνικούς και διεθνείς φορείς που ασχολούνται με την αντιπλημμυρική προστασία. Θα εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες χρηματοδότησης και τεχνικής υποστήριξης που προσφέρονται από αυτούς τους φορείς για την υλοποίηση μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών.

Έρευνα και καινοτομία: Επενδύσεις στην έρευνα και καινοτομία για την αντιμετώπιση των πλημμυρών. Υποστήριξη της ανάπτυξης νέων τεχνολογιών και μεθόδων για την πρόβλεψη, πρόληψη και αντιμετώπιση των πλημμυρών. Επίσης, θα προωθήσουμε την ανάπτυξη προγραμμάτων παρακολούθησης και προειδοποίησης βασισμένων σε τεχνολογίες όπως οι αισθητήρες, τα συστήματα πληροφοριών γεωγραφικού συστήματος (GIS).

Ενίσχυση της υποδομής: Ενίσχυση και αναβάθμιση της υποδομής που σχετίζεται με την αντιπλημμυρική προστασία. Αυτό περιλαμβάνει την ανακαίνιση και επέκταση υδρολογικών έργων, την καθαριότητα ποταμών και χειμάρρων, την αναβάθμιση των αποστραγγιστικών συστημάτων και την επέκταση των επιφανειακών απορροών.

Αποκεντρωμένη διαχείριση: Θα προωθήσουμε την αποκεντρωμένη διαχείριση των αντιπλημμυρικών έργων, δίνοντας έμφαση στη αποκεντρωμένη διαχείριση των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Ενημερωθείτε για το πρόγραμμά μας στο www.vasilisrokos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα