Τσακίστε τους πριν μας ρημάξουν

Πριν από λίγες δεκαετίες, όποιος έθετε ως πρώτη, κυρίαρχη και παγκόσμια πολιτική προτεραιότητα -αλλά και καθήκον όλων μας- την αντιστροφή της κλιματικής αλλαγής, την προστασία του περιβάλλοντος, την ανακοπή της αλόγιστης εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου και την αντικατάσταση της με ηπιότερες μορφές και μεθόδους παραγωγής και με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ενταγμένες σε ένα ολιστικό σχέδιο «πράσινης ανάπτυξης», αντιμετωπιζόταν ως οπισθοδρομικός, αντιμεταρρυθμιστής, ψέκας και περίπου ως άνθρωπος των σπηλαίων (homo neandertalensis).

Από τότε δεν κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι (πως άλλωστε να

γίνει αυτό, άλλοτε με ξηρασίες και άλλοτε με πλημμύρες) και στον βωμό της επιθετικής κερδοφορίας, της οικονομικής μεγέθυνσης και της άκρατης ανάπτυξης κατόρθωσε η διεθνής του καπιταλισμού (συντηρητισμός, νεοφιλελευθερισμός, ακροδεξιά και νεοναζισμός) να φέρουν το επίπεδο καταστροφής του πλανήτη στο σήμερα, αντί για 200-250  χρόνια μετά όπως προέβλεπαν οι επιστήμονες.

Η δεξιά στροφή σε χώρες του πλανήτη μετά την δεκαετία του ‘80 και η ραγδαία ανάπτυξη ακροδεξιών και φασιστικών σχημάτων με σημαντικό ρόλο στην διεθνή πολιτική σκηνή (αφού αποτελούν το μακρύ χέρι του καπιταλισμού) έχει επιφέρει τρομακτικές φυσικές καταστροφές και έχει οδηγήσει σε ερημοποίηση μεγάλες περιοχές του πλανήτη οδηγώντας εκατομμύρια ανθρώπους σε μετακινήσεις ως οικονομικοί πρόσφυγες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ακόλουθο: Την 1η Ιουνίου 2017 οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη Συμφωνία για το Κλίμα και ο πρόεδρος Τραμπ έθεσε σε εφαρμογή σχέδιο για την αποδόμηση των προσπαθειών περιβαλλοντικής προστασίας.

Επακόλουθο ήταν ότι για την  κατασκευή υποδομών -αγωγοί πετρελαίου και επεκτάσεις του οδικού δικτύου- καταργήθηκε κάθε περιοριστικός κανονισμός σχετιζόμενος με το περιβάλλον, χωρίς καν να εισακουστούν οι απόψεις των ντόπιων κατοίκων, κυρίως των μειονοτικών κοινοτήτων, αλλά και των ανθρώπων με χαμηλά εισοδήματα.

Το δάσος του Αμαζονίου είναι, µε τα 400 δισ. δέντρα του, το μεγαλύτερο τροπικό δάσος παγκοσμίως, το οποίο λειτουργεί ως πνεύμονας οξυγόνου όχι µόνο για τη Λατινική Αμερική αλλά και για ολόκληρο τον πλανήτη.

Ο ακροδεξιός πρώην πρόεδρος ης Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο, δημιούργησε την μεγαλύτερη παγκόσμια οικολογική καταστροφή ανεβάζοντας στα ύψη την αποψίλωση του Αμαζονίου, προβάλλοντας το επιχείρημα  “ο Αμαζόνιος είναι δικός µας, όχι δικός σας. Ο Αμαζόνιος ανήκει στη Βραζιλία, οι Ευρωπαϊκές χώρες ας κοιτάξουν τη δουλειά τους”.

Χρειάστηκε ο νέος πρόεδρος  Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα να λάβει δραστικά μέτρα κατορθώνοντας στους πρώτους έξι μήνες της διακυβέρνησης του (το 2023) να περιορίσει την αποψίλωση του δάσους σε 2.649 τετραγωνικά χιλιόμετρα, από 3.988 τετραγωνικά χιλιόμετρα κατά τους ίδιους έξι μήνες πέρυσι υπό τον πρώην ακροδεξιό πρόεδρο.

Μόλις την Τετάρτη 12/7 στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ένας συνασπισμός βουλευτών από Σοσιαλιστές, Δημοκράτες, την Αριστερά, τους Πράσινους και το Renew Europe συσπειρωμένοι έδωσαν μάχη και ψήφισαν υπέρ για την διαμόρφωση νομοθεσίας που αφορά την αποκατάσταση της Φύσης.

Αντίθετα το ΕΛΚ -με επικεφαλής τον Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της ΚΟ του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πρόεδρος του ΕΛΚ (και επιστήθιος φίλος του Κυριάκου Μητσοτάκη) μαζί  με τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές και την ακροδεξιά ψήφισαν κατά της διαμόρφωσης νομοθεσίας για την αποκατάσταση της Φύσης.

Υπέρ ψήφισαν 336, κατά 300 και 13 ψήφισαν αποχή.

Δηλαδή οι ευρωβουλευτές της ΝΔ συντάχθηκαν με τον Όρμπαν, τη Μελόνι, τη Λεπέν, τον Κατσίνσκι, τον Σαλβίνι, την Ελληνική Λύση και τη Χρυσή Αυγή.

Τσακίστε τους πριν μας ρημάξουν.

“Αν το κλίμα ήταν τράπεζα, θα το είχατε ήδη σώσει.”

Ούγκο Τσάβεζ

Keywords
Τυχαία Θέματα