Τουρκία: Διχασμός για το αποτέλεσμα – Κιλιτσντάρογλου και Ερντογάν δηλώνουν ότι προηγούνται αμφότεροι

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προηγείται του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με μικρή διαφορά, σύμφωνα με τα αρχικά αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, δήλωσαν στο Reuters τέσσερις πηγές από το στρατόπεδο της αντιπολίτευσης.

Νωρίτερα, ο Φάικ Οζτράκ, εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) του Κιλιτσντάρογλου, δήλωσε ότι διαβλέπει μια θετική εικόνα στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Εντούτοις, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu δίνει προβάδισμα στον Ερντογάν έναντι του Κιλιτσντάρογλου με βάση το

25% των ψήφων καταμετρημένο (54,3% έναντι 39,8%) και το κρατικό τηλεοπτικό δίκτου TRT μετέδωσε ότι ο Ερντογάν προηγείται ( 59% έναντι 35%) με βάση τα προκαταρκτικά εκλογικά αποτελέσματα.

Όσο για τον ίδιο τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Πριν από λίγο με ανάρτησή του σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, έγραψε: «Προηγούμαστε».

Öndeyiz.

— Kemal Kılıçdaroğlu (@kilicdarogluk) May 14, 2023

Την ίδια στιγμή, προβάδισμα του Ταγίπ Ερντογάν έναντι του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου καταγράφεται στα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκία, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu. Το προβάδισμα πάντως φαίνεται να μειώνεται όσο ενσωματώνονται περισσότερες ψήφοι, ενώ σε μια πρώτη του δήλωση στις 8 μ.μ., ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ανέφερε ότι «εμείς έχουμε το προβάδισμα».

Κατά το πρακτορείο Anadolu, στο 40% των εκλογικών τμημάτων, ο Ταγίπ Ερντογάν συγκεντρώνει 52,7% έναντι 41,3% του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Ο Σινάν Ογκάν συγκεντρώνει 5,3%.

Σύμφωνα με δημοσκόπους, η ψαλίδα μεταξύ Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω, καθώς ακόμη δεν έχουν ενσωματωθεί τα αποτελέσματα από μεγάλες πόλεις.

Η ιστοσελίδα της Hurriyet μεταδίδει πως με το 27,9% των ψήφων καταμετρημένο, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν προηγείται με ποσοστό 53,37% των ψήφων, ενώ το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα του Κιλιτσντάρογλου συγκεντρώνει ποσοστό 40,68%. Νωρίτερα αποτελέσματα από το HABERTURK, το TRT HABER και το HALK TV έδιναν επίσης το προβάδισμα στον Ερντογάν.

Keywords
Τυχαία Θέματα