Το πλοίο των 20.000 καλάσνικοφ – ανοίγουν τα κοντέινερ με τα όπλα

Σφαίρες μικρού και μεγάλου διαμετρήματος, για ΑΚ-47 και αντιαεροπορικά πολυβόλα αντίστοιχα, περιείχαν τα πρώτα κιβώτια του φορτηγού πλοίου «NOUR M», που ανοίχτηκαν από τις ελληνικές αρχές. To πλοίο των 20.000 καλάσνικοφ βρίσκεται ακινητοποιημένο στο λιμάνι της Ρόδου από την περασμένη Παρασκευή και όπως έγινε γνωστό, ο έλεγχος του φορτίου θα διαρκέσει μέρες.

Αναπάντητα παραμένουν πολλά βασικά ερωτήματα. Δεν έχει βρεθεί ο ιδιοκτήτης του πλοίου, ο αποστολέας και ο παραλήπτης του φορτίου, ούτε καν ο τελικός προορισμός του. Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας, φέρεται να είναι τουρκικών

συμφερόντων, όμως αυτό δεν είναι παρά εικασίες, καθώς ούτε ο πλοιοκτήτης ούτε ο ιδιοκτήτης του φορτίου έχουν επικοινωνήσει με τις ελληνικές αρχές, καθιστώντας αμφίβολη την νομιμότητα τόσο του πλοίου όσο και των όπλων.

Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, ως αποστολέας του φορτίου εμφανίζεται στα παραστατικά ουκρανική εταιρεία με το όνομα «UKRINMASH Cο» και έδρα στο Κίεβο. Γίνεται λόγος μάλιστα για δυσφορία από Ουκρανούς παράγοντες αναφορικά με τη δέσμευση του πλοίου, αφού όπως υποστηρίζουν «η συγκεκριμένη μεταφορά όπλων ήταν απολύτως νόμιμη μεταξύ των κυβερνήσεων Ουκρανίας και Λιβύης».

Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση χαρακτηρίζεται στο υπουργείο Ναυτιλίας ως ιδιαίτερα σοβαρή, καθώς «πρόκειται για παραβίαση εμπάργκο, δεδομένου ότι τα όπλα και τα πυρομαχικά κατευθύνονταν προς περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως εμπόλεμες (είτε στη Συρία, είτε τη Λιβύη)».

Keywords
Τυχαία Θέματα