Το είχα πει ότι θα είναι ντέρμπι οι εκλογές, δεν το είχα πει;

Ήμουν ο πρώτος που είχε πει ότι θα είναι ντέρμπυ οι εκλογές, όταν ακόμη οι δημοσκοπήσεις βγάζανε κοντά διψήφια διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας.

Το είχα πει όχι γιατί ήμουνα κανένας μάγος, αλλά διότι σε αντίθεση με την πλειοψηφία των συναδέλφων (;) μου, αντί να κάθομαι στο γραφείο, να παίζω με τα σόσιαλ και να ανταλλάσσω συγχαρητήρια τηλεφωνήματα, βγαίνω στο δρόμο και παρατηρώ καταστάσεις και ανθρώπους.

Οι οποίοι άνθρωποι,

όπως λέγανε οι υπεργάτουλες του πολιτικού παιχνιδιού Αμερικάνοι, δεν ψηφίζουν μόνο με τα χέρια, ψηφίζουν και με τα πόδια. Βλέπε την παρουσία τους σε διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις και πορείες.

Κι αν ήταν μια φορά παρόντες οι πολίτες σε διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις και πορείες πριν από το έγκλημα των Τεμπών, τώρα που συνετελέσθη η τραγωδία είναι δέκα και πενήντα και εκατό. Δεν μιλάω μόνο για την πιτσιρικάδα που κατέβηκε σύσσωμη στην άσφαλτο, μιλάω και ηλικίες σαφώς μεγαλύτερες, μιλάω και για ψηφοφόρους που ακούγανε για διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις και πορείες και βγάζανε όλες τις καντήλες του κόσμου.

Αυτοί λοιπόν και αυτές λοιπόν, βγήκανε τώρα στο οδόστρωμα και υψώσανε τη γροθιά και μη σας πω τι συνθήματα φωνάξανε θα μας το κλείσει το τσαρδάκι το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο. Μη σας πω…

Πράγμα το οποίο μας φέρνει στην τελευταία μέτρηση της MRB που παρουσιάστηκε στο Open και σε αυτό που λένε στατιστικό λάθος. Το περιθώριο σφάλματος εν ολίγοις για κάθε γκάλοπ, που δεν μπορεί να πέσει κάτω από το 3 %, δεν πά’ να έχεις το Θεό μπάρμπα. Προσοχή όμως:

Δεν είναι συνολικά 3 % το εύρος της παλάντζας, είναι από το -3 % ως το +3 %, το οποίο μας κάνει συνολικά 6 %. Αυτή είναι η επικράτεια της δημοσκοπικής ομίχλης που δεν μπορείς να τη διαπεράσεις ακόμη κι αν είσαι ο Κάρπεντερ.

Πάμε σε ένα παράδειγμα από την έρευνα της MRB για να καταλαβαινόμαστε. Όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου για τις ερχόμενες εκλογές δίνει τη Νέα Δημοκρατία στο 27,4 % και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 24,5 %, άρα η διαφορά τους προσδιορίζεται στο 2,9 %.

Την ίδια ώρα καλούνται οι πολίτες να αξιολογήσουν τη στάση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού αναφορικά με το δυστύχημα των Τεμπών και απαντούν ότι την αξιολογούν αρκετά θετικά και πολύ θετικά σε ποσοστό 27,5 % και αρκετά αρνητικά συν πολύ αρνητικά σε ποσοστό 62,5 %.

Τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη και του αρχηγού του την αξιολογούν αρκετά θετικά και πολύ θετικά σε ποσοστό 30,1 % και αρκετά αρνητικά συν πολύ αρνητικά σε ποσοστό 51,7 %.

Από το θετικό 30,1 % του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα ως το 27,5 θετικό της Νέας Δημοκρατίας και του Μητσοτάκη, μεσολαβεί ένα 2,5 %. Πολύ κοντινό νουμεράκι στο 2,9 % διαφορά της πρόθεσης ψήφου, αλλά από την ανάποδη!

Με δυο λόγια; Με δυο λόγια ντέρμπι, το έλεγε ο ρεπόρτερ Ξανθάκης και τον κοιτάγανε κάτι καϊνάρια της τέταρτης εξουσίας με ανοιχτό το στόμα. Και θα το ξαναπώ:

Αν ήταν ντέρμπι απλό πριν από τα Τέμπη, τώρα έγινε ντερμπάρα. Και δεν είναι πολύ σίγουρο ότι έχουν νόημα οι συμβουλές του Σταν Γκρήνμπεργκ για να καθυστερήσουν όσο γίνεται περισσότερο οι εκλογές. Μη σου πω ότι μπορεί να φέρουν το ακριβώς αντίθετο από το προσδοκώμενο αποτέλεσμα…

Πηγή: newpost.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα