Το Αφγανιστάν βυθίζεται στο βούρκο της απανθρωπιάς: Σκέφτονται να επαναφέρουν το λιθοβολισμό για «εγκλήματα ηθικής»

Είναι προφανές ότι οι ξένες παρεμβάσεις κάθε άλλο παρά αλλάζουν τις συνήθειες και τις παθογένειες ενός λαού. Δυστυχώς, δώδεκα χρόνια μετά την πτώση της κυβέρνησης των ταλιμπάν, το Αφγανιστάν εξετάζει το ενδεχόμενο να επαναφέρει την ποινή του θανάτου δια λιθοβολισμού για το «αδίκημα» της μοιχείας, το οποίο χαρακτηρίζει «έγκλημα ηθικής».

Στην αποκάλυψη αυτή προχώρησε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), το οποίο κάλεσε την κυβέρνηση Καρζάι να απορρίψει αμέσως την πρόταση.

«Ομάδα εργασίας υπό το υπουργείο Δικαιοσύνης,

η οποία βοηθά στη σύνταξη νέου ποινικού κώδικα, έχει προτείνει να υπάρχει πρόβλεψη για “εγκλήματα ηθικής’, περιλαμβανομένης της ερωτικής σχέσης εκτός γάμου, τα οποία να τιμωρούνται δια λιθοβολισμού», ανακοίνωσε σχετικά η οργάνωση.

Η HRW κάλεσε όλους τους διεθνείς δωρητές να αναστείλουν τις διαδικασίες χρηματοδότησης αν υιοθετηθεί ο νόμος. «Είναι απολύτως σοκαριστικό 12 χρόνια μετά την πτώση της κυβέρνησης των ταλιμπάν η νέα κυβέρνηση να εξετάζει την επαναφορά του λιθοβολισμού ως τιμωρίας», δήλωσε ο Μπραντ Άνταμς, διευθυντής του παραρτήματος Ασίας της οργάνωσης.

Η οργάνωση για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναφέρει ότι η πρόταση προβλέπει πως, αν το δικαστήριο κρίνει ότι ένα ζευγάρι διατηρεί εξωσυζυγικό δεσμό, θα πρέπει να λιθοβολούνται αμφότεροι μέχρι θανάτου, αν είναι και οι δύο παντρεμένοι, ενώ αν εκείνος ή εκείνη που διαπράττει μοιχεία είναι ανύπανδρος, η ποινή πρέπει να διαμορφωθεί στα «100 χτυπήματα με μαστίγιο», σύμφωνα με την πρόταση. Προτείνεται επίσης οι ποινές να εκτελούνται δημοσίως, κάτι που παραπέμπει στην πολιτική των ταλιμπάν να τιμωρούν τους κατηγορούμενους εκτελώντας τους ή λιθοβολώντας τους μέχρι θανάτου σε δημόσιους χώρους.

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, νεαρό ζευγάρι εκτελέστηκε κατηγορούμενο για την εξωσυζυγική του σχέση στο βόρειο Αφγανιστάν. Το ζευγάρι «κλέφτηκε», αλλά συνελήφθη και καταδικάστηκε από δικαστήριο φυλής στην περιοχή Νταντ Ε Γκόρι της επαρχίας Μπαγκλάν, δήλωσε ο εκπρόσωπος του επικεφαλής της αστυνομίας της περιοχής, Αχμεντ Τζαβίντ Μπασαράτ. «Το ζευγάρι πυροβολήθηκε από τον πατέρα του κοριτσιού το πρωί της Κυριακής», δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ο ίδιος.

Keywords
Τυχαία Θέματα